Na een frisse nacht worden we bij het ochtendgloren gewekt door een langzaam aanzwellende kakofonie van geluid. De vogels hebben zin in de nieuwe dag en fluiten met elkaar hun mooiste lied. We liggen midden in een orkestzaal te luisteren naar een prachtige symfonie. Ook al ben ik geen ochtendmens, ik moet hier gewoon van glimlachen. Ook ik heb zin in de nieuwe dag. 

We kampeerden vorige weekend op de mooiste plek van Drenthe: Landgoed Mariahoeve bij Papenvoort. Een fantastisch mooie camping voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Geen luxe, geen animatieteam, maar wel grote plekken midden in het bos mét een eigen kampvuurplek. Ik was hier volledig in mijn element! 

Landgoed Mariahoeve: een klein stukje Canada in Drenthe

Landgoed Mariahoeve is een privé landgoed omgetoverd tot natuurkampeerterrein. We zijn in Drenthe maar het voelt als Canada. Het kampeerterrein is ruim opgezet en daardoor liggen sommige plekken compleet geïsoleerd in het bos. Het is net alsof je geen buren hebt. Ook de kampvuurplaats op iedere plek doet mij aan Canadese campings denken. 

Wij krijgen met ons pop-up tentje een mooie plek in het bos achter het meer. Hier staan nog meer kleine tenten en een enkele kampeerbus. Op dit stuk mag je zelf kiezen waar je wilt staan en wij vinden een fijn plekje in de hoek, onder de hoge bomen. En natuurlijk pal naast een kampvuurplaats. Het enige nadeel is de afstand tot het sanitair. De toiletten liggen op 5 minuten lopen, de douches zelfs op bijna 10 minuten lopen. 

Niet naar Drenthe, maar wel op een fijne natuurcamping kamperen? Lees ook mijn tips voor een leuke natuurcamping in de Betuwe.

Glampen kan ook

Verspreid over de camping staan ook diverse tipi’s en pipowagens. Deze zijn volledig uitgerust en ideaal als je geen kampeermiddel hebt. Alle tenten en pipowagens liggen op schitterende plekjes, bijvoorbeeld aan het meer, zodat je net als alle andere kampeerders volop van de natuur kan genieten. 

Maar ook al hebben wij zelf twee tenten, ik zie mijzelf wel een paar nachten in zo’n tipi verblijven. Naast een kampvuurplek zijn ze namelijk voorzien van een houtkachel binnen. Ideaal voor een romantisch weekend winterkamperen, maar minder primitief dan ons winterkampeeravontuur eerder dit jaar.  

In de omgeving van Landgoed Mariahoeve

Landgoed Mariahoeve ligt in het gehucht Papenvoort, ten zuidoosten van Assen. Het is een bosrijk gebied dat uitnodigt om lange wandelingen en mooie fietstochten te maken. In twee dagen hebben we de directe omgeving verkend en al heel veel leuke plekken gezien. 

Hunebedden

Als je meisjesnaam ‘van Hunen’ is, moet je als je in Drenthe bent toch even bij een hunebed langs. Ik heb geen idee of er een relatie is tussen mijn achternaam en deze bijzondere bouwwerken, maar fascinerend vind ik het wel. Het zou anno 2021 nog een hele toer zijn om de stenen van een hunebed zo op te stapelen, maar 5.000 jaar geleden was dat natuurlijk een nog grotere prestatie. 

Voor het spotten van een hunebed gingen wij naar Borger op zo’n 10 minuten rijden vanaf de camping. Borger heeft zichzelf uitgeroepen tot Hunebed Hoofdstad en dat is niet voor niks. Bij Borger ligt namelijk het grootste Hunebed van Nederland en het naastgelegen Hunebedcentrum. Hier leer je alles over de oorsprong van de hunebedden. 

Tip: loop buiten bij het Hunebedcentrum langs de enorme stenenverzameling en ga op zoek naar de oudste. Wij vonden er één van 200 miljoen jaar oud. Dat is toch een periode waar wij ons helemaal niets bij voor kunnen stellen? 

Wandelen vanaf Buitencentrum Boomkroonpad

Op nog geen 5 minuten rijden vanaf Landgoed Mariahoeve ligt Buitencentrum Boomkroonpad. Voor jong en oud het perfecte startpunt voor een avontuur in de bossen. Waar jong vooral koos voor het Boomkroonpad en het speelbos, kozen wij voor Boswachterspad Bos en Beek. Een wandeling van 16,5 kilometer door het natuurgebied tussen Borger, Papenvoort en Gieten. 

Een hele leuke wandeling die je door de diverse omgeving leidt. Je begint in het bos, maar al snel volg je het Anderense Diep en loop je tussen de velden. Het is allemaal beschermd natuurgebied dus er zitten veel vogels, kikkers, libelles en andere insecten. Ook spotten we de mooie Charolais runderen die hier lopen. 

Daarna is het via een heideveld terug het bos in. Het is een heerlijke wandeling voor een zonnige voorjaars- of zomerdag. Er is veel schaduw, je ruikt de dennennaalden en door de vele regen is het bos prachtig groen. Het is alleen jammer dat je grote stukken over een druk fietspad en nog drukker mountainbikepad loopt. 

Recreatieplas ‘t Nije Hemelriek

Op zo’n tweederde van onze wandeling, wordt het rumoerig in het bos. We horen geroezemoes, gemengd met vrolijke kreten. Even later duikt er een man in zijn zwembroek op in het bos. Een tikkie verbaasd lopen we verder. Om de hoek wacht het antwoord. We zijn bij ‘t Nije Hemelriek. Een mooie recreatieplas waar het goed toeven is op een zonnige dag. 

We vinden een plekje onder een boom en gaan met onze voetjes in het zand zitten. Het water oogt aanlokkelijk, maar helaas hebben we geen zwemkleding bij ons, dus doen we het met het mooie uitzicht. 

Ook het Blauwe meer bij Hoogersmilde is een fijne plek om af te koelen op een warme zomerdag. En je kunt hier ook prima wandelen. Raïssa van Nieuwe plekken ontdekken, maakte bij het Blauwe meer een mooie winterwandeling.

Uit eten bij La Piazza in Borger

Naast het kamperen en een gezellig kampvuurtje, waren we ook wel weer toe aan een lekker avondje uit eten. En na maanden wachten kon het weer. We hadden een tafel gereserveerd bij La Piazza in Borger. 

Buiten dat het weer erg fijn was om buiten de deur te kunnen eten, was het eten zelf ook onwijs lekker. De antipasti, pasta en pizza zorgden ervoor dat we ons even in Italië waanden. 

Een echte aanrader als je gaat kamperen en even geen zin hebt om zelf te koken. 

Dit ene nachtje op de mooiste plek van Drenthe was een perfecte kennismaking. De heerlijke natuurcamping, de leuke omgeving, gezellige kampvuurtjes en het lekkere weer doen mij verlangen naar nog meer pop-up avonturen. Kriebelt het bij jou ook? 

Laat een reactie achter