Voor het eerst in acht jaar ging ik dit voorjaar weer op vakantie in Frankrijk. De afgelopen jaren bracht ik wel wat korte bezoekjes aan Parijs, maar met uitzondering van deze stedentrips kwam ik niet in het land van de baguettes, wijnen en kaasjes.

Ik heb Frankrijk niet gemist de afgelopen jaren. We maakten mooie verre reizen naar onder andere Zuid Afrika en Canada en verkenden Italië, Slovenië en Kroatië. Maar toch, toen ik eenmaal weer een aantal dagen in de Franse binnenlanden was, merkte ik hoe blij ik werd van Frankrijk.

Het Frankrijk uit mijn jeugd

In mijn pubertijd trok ik regelmatig met mijn ouders naar een Franse camping waar we dan een stacaravan huurden. Ook toen vond ik het al heerlijk om door de Franse hypermarchés te struinen op zoek naar een lekker Frans kaasje. Of om bij een bakker of slager in mijn beste middelbare school Frans een mooi stukje vlees uit te zoeken of een pain de campagne te bestellen.

Het ging me goed af dat Frans en ik koos er dan ook voor om tijdens mijn studie Frans in mijn pakket te houden. Na mijn studie trok ik drie maanden naar Frankrijk om op een camping te gaan werken. Het werd camping Du Bois de Reveuge vlakbij Baume les Dames in de Doubs. Een leuke tijd waarin ik nog veel meer leerde over Franse wijnen, kaasjes en andere etenswaren. En natuurlijk welke belangrijke rol deze innemen in de Franse cultuur.

Ik ben een bourgondiër

We kunnen wel stellen dat ik een bourgondiër ben. Ik ben niet vies van een lekker wijntje in het weekend met daarbij toastjes, kaasjes en andere lekkernijen. Ik vind het fijn om te koken voor anderen of om gezellig met vrienden en familie uit eten te gaan. Ik probeer regelmatig nieuwe gerechten uit en kan ontzettend genieten van een goed stukje vlees of vis. En ik hou van speciaalzaakjes. Of ze nou bier, chocola, kaas, thee of specerijen verkopen. Ik koop er graag mijn spulletjes.

Hoe fijn is het dan om in Frankrijk te komen, waar je in ieder klein dorpje de beste speciaalzaakjes tegenkomt. Van de boulangerie op de hoek, tot winkels gespecialiseerd in olijfolie of jam. Een waar walhalla voor iedere bourgondiër en ik moet me dan ook echt inhouden om niet iedere winkel binnen te gaan en leeg te kopen.

Ook in de Franse restaurants kan ik me altijd prima vermaken. Ik ben gek op kleine bistro’s met een vast drie- of viergangenmenu, zoals Le Bistro de l’Octroi waar we tijdens onze kampeervakantie in de Dordogne heerlijk gingen lunchen. En ook pikken we tijdens een tripje naar Frankrijk ook altijd nog wel een gezellige crêperie mee.

Crêpes | Frankrijk

Tip! Ben je gek op speciaalzaakjes en in de buurt van Aix-en-Provence? Dan moet je zeker naar Rue d’Italie. In deze straat vind je onder meer La chambre aux confitures (alleen maar jam, tapenades en andere smeersels) en heel veel andere bijzondere speciaalzaakjes zoals een Italiaans delicatessenwinkeltje en een theewinkel.

Marché, marché, marché

En dan heb ik het nog geen eens gehad over de Franse markten. Ieder zichzelf respecterend dorp in Frankrijk heeft een weekmarkt. Sommige plaatsen hebben zelfs drie keer per week markt. Je kunt hier terecht voor verse groente en fruit, brood, kaasjes, vlees, vis, streekproducten, maar ook voor kleding, rieten boodschappenmanden en handdoeken.

De markt in Frankijk is een lifestyle. Je ziet er allerlei soorten Fransen, van zeer jong tot stokoud, rijk en arm, maar allemaal met een gedeelde missie. De zoektocht naar de lekkerste, mooiste en beste producten. Het is geen routine, het is een uitje.

En ik geniet daarvan. Ik loop langs de kraampjes, maar kijk vooral naar de Fransen. Wat kopen ze? Hoe lopen ze rond? Wat stoppen ze allemaal in hun rieten boodschappenmand?

Eenmaal terug in Nederland wilde ik dit gevoel evenaren. Dus ging ik op mijn fiets, met fietstassen, maar zonder rieten mand, naar de weekmarkt in Amersfoort. Het was het net niet… er miste iets. Aan groente en fruit, bloemen en verse vis geen gebrek, maar het ademde niet dezelfde sfeer, niet dezelfde passie als in Frankrijk.

Frankrijk: een fijn vakantieland

Ik heb drie weken lang met een grote glimlach door het Franse land gelopen. Ik heb met volle teugen genoten van de Franse markten, maar ook van de enorme rijen met toetjes in de supermarkt. Ik mis  de pain aux chocolats en croissantjes bij mijn ontbijt. Ik mis de geur van eten op straat.

Ik weet zeker dat het deze keer geen acht jaar gaat duren voordat ik weer een vakantie in Frankrijk ga doorbrengen.

Van welk land word jij blij? En waarom?

Laat een reactie achter