Net terug van 2,5 weken kamperen in Zuid Frankrijk ben ik nog volop aan het nagenieten van deze vakantie. Ik heb zelfs een beetje heimwee. Naar het lekkere weer, naar de kakelverse croissantjes en naar de mooie wijn- en olijfgaarden.

Het was heel fijn om weer met onze tent op pad te zijn, na onze camperreis in Canada vorig jaar. En alhoewel ik al vele malen in Frankrijk geweest ben, was het zuiden van Frankrijk volledig nieuw voor mij. En er viel weer genoeg te ontdekken. Een kort verslag van deze vakantie leek me dan ook wel op zijn plaats.

Zuid Frankrijk: Gorges du Verdon en Provence

Frankrijk heeft een speciaal plekje in mijn hart. Op enkele tripjes naar Parijs na, was het echter inmiddels alweer 8 jaar geleden dat ik vakantie vierde in dit fijne land. Niet voor niets stond Frankrijk dit jaar dan ook hoog op mijn verlanglijstje. En nog wat specifieker ik wilde heel graag naar of de Gorges du Verdon of naar hartje Provence. 

Maar aangezien we wel mooi weer willen op vakantie, beslissen we vaak pas op het laatste moment waar we precies heen gaan. En ik had geluk! Was het eind mei in grote delen van Europa baggerweer, het weer in Zuid Frankrijk werd steeds beter. Zo reden wij met volgepakte auto naar het zonnige zuiden om onze tent op te zetten in de ruige Gorges du Verdon.

Na een aantal koude nachten op de camping, en het feit dat je vrij grote afstanden met de auto moet afleggen bij de Gorges du Verdon, besloten we na een week verder te trekken. De keuze was al snel gemaakt en zo reden we richting Les Alpilles in hartje Provence om daar de rest van onze vakantie door te brengen.

Waarom kamperen in Zuid Frankrijk?

Ik vind het heerlijk om onze verre rondreizen af te wisselen met kampeervakanties in Europa. Er gaat voor mij niets boven wakker worden in je tent, met het geluid van de vogels en de zon op het tentdoek. Om gedurende de dag lekker buiten te ontbijten en buiten te koken.

Deze vakanties zijn vaak wat relaxter dan onze rondreizen. We blijven langer op één plek en nemen een regio of streek helemaal in ons op. In Zuid Frankrijk had ik zelfs nog wel wat langer kunnen blijven. Ik heb nog lang niet alles gedaan wat ik graag had willen doen.

Ook nemen we meer tijd om te ontspannen met een goed boek. Ik heb deze vakantie toch weer vier boeken uitgekregen. Heerlijk!

Kamperen met de tent | Fontvieille | Provence | Frankrijk

Over de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon staat ook wel bekend als de Grand Canyon van Frankrijk en kenmerkt zich door de ruige rotspartijen, prachtige uitzichten en het blauwe water van de rivier. De bochtige wegen rondom de kloof laten je telkens genieten van prachtige uitzichten op de kloof en het naburige Lac de Sainte-Croix.

Wij verbleven een week op camping Huttopia Gorges du Verdon. Een mooie camping diep verscholen in de kloof en direct aan de rivier de Verdon. Op 15 minuten rijden van de camping vind je het dorpje Castellane. Een klein toeristisch dorpje, dat een prima uitvalsbasis vormt voor leuke activiteiten.

Over Les Alpilles in de Provence

Als ik het heb over Les Alpilles dan gaat er misschien niet meteen een lampje branden. Maar deze streek in het hartje van de Provence is de regio waar Vincent van Gogh vele van zijn meesterwerken schilderde.

Les Alpilles kenmerken zich door de witte krijtrotsen, de pittoreske Provençaalse dorpjes en de vele wijn-, olijf- en lavendelgaarden. Ook zijn er in deze regio nog veel Romeinse overblijfselen te vinden. Iets wat ik na mijn jaren als Gymnasiumleerling nog steeds erg interessant vind om te bezoeken.

Hier kampeerden we op Huttopia Fontvieille in het gelijknamige dorp op zo’n 10 minuten rijden van Arles.

Wat hebben we gedaan in de Gorges du Verdon?

Het natuurschoon van de Gorges du Verdon kun je op veel manieren bewonderen. Zo kun je een prachtige route rijden rondom de kloof en stoppen bij verschillende uitkijkpunten. Wij hebben de route in twee afzonderlijke dagen gereden. Eerst een keer de noordzijde op en neer vanuit Castellane naar Lac de Sainte-Croix. En een paar dagen later reden we de route langs de zuidkant van de kloof. Van Castellane naar Aiguines en terug via Trigance.

Ook hebben we een aantal mooie wandelingen gemaakt. Allereerst op de Col de Lèques waar je een wandeling kunt maken naar de plek waar ze fossielen van miljoenen jaren oude zeekoeien hebben gevonden.

De meest toffe wandeling vond ik de wandeling bij Les grès d’Annot. Een prachtige route waarbij je veel moet klimmen over de rotsen. Onderweg kom je regelmatig sportklimmers tegen die de steile rotsen bedwingen. Deze route is een pittige kuitenbijter, maar de beloning als je eenmaal boven bent is heel fijn. Het uitzicht is magnifique! De terugweg is al even uitdagend. Je volgt voor een groot deel de bedding van een bergstroompje. Op sommige plekken is het daarom glibberen in de modder geblazen.

Maar niet alle dagen waren even actief. Zo hebben we ook een dag doorgebracht met een boekje aan de rand van het zwembad. Het is toch vakantie!

Meer weten over de Gorges du Verdon

Wandeling Les grès d'Annot | kamperen in Zuid Frankrijk

Wat hebben we gedaan in Les Alpilles?

Les Alpilles zijn minder overweldigend als het gaat om natuurschoon. Deze regio moet het meer hebben van zijn charmante dorpjes en landelijke leven. Al snel herkennen we de landschappen uit de schilderijen van van Gogh.

Van Gogh is ook meteen een bron van inspiratie van deze vakantie. Zo gaan we in Arles op zoek naar de plekken waar hij zijn schilderijen maakte. Eenmaal bij Place du Forum herkenden we direct het gele café van één van zijn schilderijen. Toch wel een euforisch moment, zoals je op de foto kunt zien!

Maar één van de hoogtepunten deze vakantie vond ik Carrières de Lumières. Een oude steengroeve waarin ze ieder jaar een kunstenaar eren. Dit jaar worden de schilderijen van van Gogh in de groeve geprojecteerd en met muziek en beweging tot leven gebracht. Een magisch spektakel. Ik kreeg er kippenvel van! En dat kwam niet door de temperatuur in de steengroeve.

Ook in Les Alpilles maken we een aantal mooie wandelingen door de bossen en tussen de olijf- en wijngaarden.

Daarnaast maken we dagtripjes naar de nabijgelegen Camargue en spotten we daar wilde flamingo’s en bezoeken we de leuke stad Aix-en-Provence.

Veel van onze dagen sluiten we af met een duik in het zwembad op de camping. Even het stof afspoelen in het lekkere warme water.

Meer weten over Les Alpilles

Lekker eten in Zuid Frankrijk

Eén van de dingen die onze vakantie extra fijn maakte, was het lekkere eten. In de Gorges Du Verdon troffen we veel Italiaanse invloeden en dat betekende lekkere pizza’s. In de Provence vonden we veel kleine restaurantjes met mooie patio’s waar je goed en simpel kon eten. Denk aan lekkere salades en streekgerechten, zoals gerechten met eend, konijn en stier. Ook kookten we regelmatig zelf op de camping, want ook boodschappen doen bij zo’n grote Franse supermarkt vind ik een feestje.

Toetjes | LeClerc | Boodschappen in Frankijk

De komende weken zal ik dieper ingaan op de leuke dorpjes en activiteiten in de Gorges du Verdon en Les Alpilles. Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwe blogs!

Like it? Pin it!

Pin it! Kamperen in Zuid Frankrijk

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen,.

Laat een reactie achter