Het Zuid-Franse Arles is één van de leukste stadjes in hartje Provence. Ook de omgeving rondom Arles is leuk. Ik had afgelopen zomer tien dagen de tijd om deze regio, ook wel bekend als Les Alpilles, te verkennen en kwam nog tijd te kort voor al het moois, leuks en lekkers in en vlakbij deze streek. 

In deze blog heb ik 6 leuke dagtrips voor je op een rijtje gezet. Alle bezienswaardigheden liggen op maximaal een uur rijden vanaf Arles.

1. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is een hele fijne stad voor liefhebbers van de Provençaalse cultuur. Je kunt je hier helemaal onderdompelen in de relaxte Mediterrane atmosfeer. 

Aix-en-Provence is het toonbeeld van een oude Franse stad, vol historie, maar ook vol van het goede leven. Overal tref je mensen op de gezellige terrassen. In de ochtend voor een lekkere kop koffie, of in de namiddag voor een goede apéro

De leukste straatjes vind je als je even links of rechts gaat op de brede Cours Mirabeau en rondom Place d’Albertas. 

Tip! Ben je net als ik gek op de Franse eetcultuur? Dan moet je zeker naar Rue d’Italie. In deze straat vind je onder meer La chambre aux confitures (alleen maar jam, tapenades en andere smeersels) en heel veel andere bijzondere speciaalzaakjes zoals een Italiaanse delicatessenwinkel en een theewinkel.

2. Camargue

Ga je liever de natuur in? Ook dat is geen enkel probleem. Arles ligt op de rand van de Camargue. Een moerasgebied dat zich heeft gevormd rondom de monding van de Rhône. De Camargue strekt zich uit tot aan de Middellandse Zee. 

Het gebied is beroemd vanwege de vele flamingo’s en wilde paarden die je in het gebied kunt spotten. Als je een bezoekje brengt aan het Parc du Ornithologique du Pont de Gau, spot je ze zeker weten. Maar wij zagen de flamingo’s ook gewoon langs de D85A. Echt heel erg gaaf! 

Verder kun je in de Camargue bekijken hoe zoutwinning in zijn werk gaan en zijn er zelfs een aantal rijstvelden te bewonderen. 

3. Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence heeft de allermooiste ligging van alle plaatsen in Les Alpilles. Bovenop een rots met prachtig uitzicht over de vallei. Les Baux, zoals het dorp in het kort heet, was vroeger een oude vestingstad. Tegenwoordig is het een toeristenbolwerk met te dure souvenirwinkels en restaurants.

Toch is het dorp nog steeds de moeite waard. Vermijd de dorpskern en ga naar Les Carrières de Lumières of loop in één ruk naar boven en bezoek het oude kasteel. 

Les Carrières de Lumières waren het hoogtepunt van onze vakantie in Les Alpilles. We troffen het met een ontzettend spectaculaire lichtshow met de werken van de Vincent van Gogh. Ik heb 45 minuten met open mond staan kijken. In 2021 staat de kunst van Cezanne en Kadinsky centraal. 

Nieuwsgierig naar andere leuke steden en dorpjes in Les Alpilles? Lees dan ook: De 5 leukste stadjes en dorpjes in Les Alpilles Provence.

4. Middellandse Zee | Saintes-Maries-de-la-Mer

Diep in de Camargue en direct aan de Middellandse Zee vind je het vissersdorp Saintes-Maries-de-la-Mer. Een klein dorp met een toeristisch centrum, maar zeker de moeite waard om een uurtje door de smalle straatjes rond te dwalen. 

Toen wij Saintes-Maries-de-la-Mer bezochten, waaide het zo hard dat je binnen tien tellen volledig onder het zand zat. Echt overal zat zand, maar het was leuk om even een kijkje te nemen bij de ruige zee. 

5. Saint-Rémy-de-Provence | Glanum

Net als Les Baux heeft Saint-Rémy-de-Provence veel van zijn oude glorie verloren door de grote hordes toeristen die naar het dorp komen. Het oude centrum vond ik leuk om even doorheen te wandelen, maar de mooiste plekken vind je ook hier net buiten de stad. 

Even ten zuiden van Saint-Rémy vind je de restanten van Glanum, een oude Romeinse stad. Hier vind je opgravingen van Romeinse bouwwerken, zoals een badhuis en een triomfboog en krijg je een beeld van het leven in die tijd. Ik had dit pas vrij laat tijdens onze vakantie uitgevonden, dus wij hebben Glanum niet heel uitgebreid bezocht, maar als liefhebber van Romeinse kunst en cultuur kom ik graag nog een keer terug.

Vlakbij Glanum vind je ook Saint-Paul-de-Mausole, de kliniek waar Vincent van Gogh een jaar lang verbleef nadat hij zijn oor had afgesneden. De kliniek is nog steeds in gebruik, maar er is ook een deel als museum ingericht. Zeker de moeite waard als je een liefhebber bent van van Gogh of meer wilt weten over zijn leven. 

6. Bezoek één van de andere steden in de omgeving

Wil je meer steden bezoeken tijdens je trip naar de Provence? Ook dat kan. Avignon, Nîmes en Salon-de-Provence liggen op nog geen uur rijden van Arles. Maar ook Marseille en Montpellier behoren tot de mogelijkheden als je op tijd vertrekt. 

Even buiten Avignon vind je ook nog de wereldberoemde Pont du Gard. Als je toch naar Avignon gaat, kun je hier meteen ook een stop maken. Collegablogger Marguerita schreef een heel leuk artikel over een bezoek aan Avignon in 1 dag.

Waarom moet je de regio rondom Arles bezoeken? 

Wat mij aanspreekt in deze regio is de variatie tussen platteland en historische steden. In de regio vind je veel mooie verhalen over vroegere bewoners zoals van Gogh, maar ook over de Romeinen en Pausen. Aan de andere kant zijn de uitzichten over de wijn- en olijfgaarden magnifique! Je kunt heerlijk wandelen of fietsen door de eindeloze velden met druiven, olijven, lavendel, en andere lekkernijen. 

Een ander kenmerkend element voor de regio zijn de aanwezigheid van de paarden en stieren. Niet voor niets kom je in ieder dorp een arena tegen waar nog stierengevechten worden gehouden. Maar hier geen bloederig spektakel, maar een meer tactisch spel tussen toreador en stier. 

Wat ook heel fijn is de enorme gastvrijheid en de enorme hoeveelheid aan knusse restaurantjes met fijne patio’s waar je alleen kunt krijgen wat de pot die dag schaft. Ik heb echt onwijs lekker gegeten in en net buiten Arles. 

Heb jij Arles en omgeving ooit bezocht? Welke stad, dorp of bezienswaardigheid had jij niet willen missen? 

Laat een reactie achter