Eén van de hoogtepunten van mijn kampeervakantie in het zuiden van Frankrijk afgelopen zomer, was het bezoek aan Arles. In deze Franse stad is voor iedereen wel wat leuks te beleven, maar het is een uitzonderlijk goede match voor liefhebbers van Romeinse architectuur, Vincent van Gogh en het Bourgondisch Franse leven. En dan vergeet ik voor het gemak nog even de knusse Provençaalse straatjes. Want die vindt iedereen leuk, toch?

Ik ben geen kunstliefhebber, maar de schilderijen van Vincent van Gogh vind ik wel fascinerend. Het spel van de kleuren en streepjes die hele verhalen vertellen, daar kan ik wel een tijdje naar kijken. Tel daarbij op dat ik alles wat met de Romeinen te maken heeft ook altijd interessant heb gevonden en dat ik een groot liefhebber ben van de Franse eetcultuur. Je begrijpt dan vast wel dat ik een topdag had in Arles.

Arles en Vincent van Gogh

Maar wat heeft deze stad in het zuiden van Frankrijk met Vincent van Gogh te maken, hoor ik je denken? Eigenlijk alles. Tijdens zijn jaar (1888-1889) in Arles was van Gogh buitengewoon productief en heeft hij heel veel wereldberoemde meesterwerken geschilderd.

Het leuke is dat je in Arles de plekken waar van Gogh zijn beroemde schilderijen maakte, nog steeds kunt bezoeken. Het is net een speurtocht en je moet er soms echt even goed zoeken, maar overal in de stad vind je zijn kunstwerken.

Dus houdt je ogen goed open en treedt in de voetsporen van Vincent van Gogh. De schilderplekken zijn herkenbaar aan het bord met daarop het kunstwerk. Sommige plekken zijn onveranderd gebleven, andere objecten bestaan niet meer. Maar het is evengoed de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Wij kwamen in Arles de volgende vijf kunstwerken van Vincent van Gogh tegen.

Waar vind je de schilderijen van Vincent van Gogh in Arles

Terrasse du café le soir

Le Café van Gogh | Arles
Locatie: 11 Place du Forum

Het café dat van Gogh vastlegde op zijn schilderij ‘Terrasse du café le soir’ bestaat nog steeds en draagt inmiddels zijn naam. Dit is de makkelijkste locatie om te vinden. Het Place du Forum is centraal gelegen en het onmiskenbaar gele pand met de horde toeristen ervoor maakten duidelijk dat we goed zaten.

Mijn hart maakte een vreugdesprongetje toen we het café naderden, want nog geen 120 jaar geleden had hier de grote Vincent van Gogh zijn inspiratie voor een nieuw kunstwerk gevonden. En alhoewel ik niet heel sentimenteel ben aangelegd, vond ik dit toch wel een heel bijzondere plek om te zijn.

Arènes d’Arles

Les Arènes d'Arles | Vincent van Gogh
Locatie: 1 Rond-Point des Arènes

We vervolgden onze tocht door de binnenstad van Arles in de richting van de Arena. De Arena van Arles is gebouwd in de 1e eeuw na Christus en is nog steeds in gebruik. Het amfitheater is her en der gerestaureerd, maar nog steeds in zeer goede staat. Je kunt een rondje om de arena lopen, maar ook naar binnen. Wij hebben recent een aantal amfitheaters bezocht (o.a. in Pula en Rome), dus hebben de binnenkant van de Arène d’Arles overgeslagen.

Buiten troffen we weer een schilderij van Vincent van Gogh. Het schilderij ‘Les Arènes’ schilderde van Gogh tijdens een bezoek aan de stierengevechten. Op het doek zie je een menigte toeschouwers de toreadors aanmoedigen. Op de arenavloer zie je een stier en de toreador. Het bijzondere aan het schilderij is dat niet de stier en de toreador centraal staan, maar de uitzinnigheid van de toeschouwers. Vandaag de dag is het stierengevechten nog steeds één van de hoofdactiviteiten in de Arena van Arles.

La maison jaune | Het gele huis

La Maison Jaune | Het Gele huis | Vincent van Gogh
Locatie: 1 Avenue de Stalingrad

De plek waar het oude huis van Vincent van Gogh in Arles stond, vind je net buiten het centrum. Als je vanaf de Arena naar het noorden loopt over de Rue Voltaire kom je aan de andere kant van Place Lamartine wederom een bord tegen met een schilderij erop.

Het valt al snel op dat het straatbeeld op het schilderij enorm veranderd is, maar nog steeds wel gelijkenissen vertoond. Het gele huis op de voorgrond is inmiddels gesloopt. Dit was het huis waar van Gogh een groot deel van zijn tijd in Arles doorbracht. Eerst was het alleen zijn atelier, maar later verhuisde hij hier zijn complete inboedel naartoe. Hij schilderde ook het interieur van het huis. Dit schilderij ‘De Slaapkamer’ werd één van zijn meest beroemde werken.

Sterrennacht boven de Rhône

Sterrennacht boven de Rhône | Vincent van Gogh
Locatie: Rhône ter hoogte van Place Lamartine

Heel dichtbij het gele huis in Arles, vind je nog een ander schilderij van Vincent van Gogh. Hier aan de Rhône op vijf minuten lopen vanaf zijn huis, schilderde hij het uitzicht over de rivier. Een fascinerend beeld met de sterren aan de hemel en de weerkaatsing van de gaslampen op het water.

De Rhône in Arles heeft vandaag de dag een minder romantisch aangezicht. Er varen grote vrachtschepen en aan de kade liggen moderne cruiseschepen. Maar door het idyllische beeld dat van Gogh heeft geschetst is het toch een bijzondere plek.

Hôpital à Arles

Hôpital à Arles | Vincent van Gogh
Locatie: Place Felix Rey

Nadat Vincent van Gogh zijn oor had afgesneden, verbleef hij een tijdje in het ziekenhuis van Arles. Ook hier maakte hij een aantal schilderijen. Onder andere van de kleurrijke binnenplaats.

Het leuke aan dit ziekenhuis is dat het qua uiterlijk nauwelijks is veranderd. Het grote verschil zijn de toeristenwinkels die hier nu zijn gevestigd. Het hofje is nog steeds kleurrijk en mooi onderhouden. Zo klopt het schilderij nog altijd met het beeld vandaag de dag.

Wat kun je nog meer zien en doen in Arles?

Naast het zoeken naar de schilderijen van Vincent van Gogh zijn er nog veel meer leuke plekken in Arles die je kunt bezoeken.

Ga je op zaterdag? Dan is de grote markt op de Boulevard des Lices. Een warenmarkt van meer dan 2 kilometer met allerhande lekkernijen, maar ook met tassen, kleding, boodschappenmanden, tafelkleden en andere handige artikelen. Het barst er van de locals, die er echt een uitje van maken.

Naast de Arena vind je nog meer Romeinse overblijfselen in de stad. Vlakbij het amfitheater bevindt zich ook het klassieke Romeinse theater en op de Place de la Republique vind je een obelisk uit die tijd.

Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk om door de straatjes van Arles te slenteren. Overal vind je straatjes vol met pastelkleurige Provençaalse huisjes met kleurrijke luiken. Ik werd er in ieder geval heel erg blij van.

Ook kun je vanuit Arles heel veel leuke dagtrips maken. In ‘6 leuke dagtrips in de omgeving van Arles‘ lees je hier meer over.

Nog meer Vincent van Gogh in deze regio

Ben je nog niet uitgekeken op de geschiedenis van Vincent van Gogh en wil je zien waar van Gogh nadat hij Arles moest verlaten zijn tijd doorbracht? Ga dan naar Saint-Rémy-de-Provence. Hier vind je de kliniek waar hij nog veel meer beroemde schilderijen maakte.

Voor liefhebbers van kunst zijn ook de Carrières de Lumières bij Les Baux-de-Provence een absolute must. In een oude steengroeve wordt een indrukwekkende tentoonstelling vertoond, waarbij je tussen de schilderijen doorloopt die op de muren van de steengroeve zijn geprojecteerd. Een heel bijzonder effect. Ieder jaar kiezen ze een andere kunstenaar. Toen wij er waren, stond de tentoonstelling in het teken van Vincent van Gogh.

Meer weten over deze regio? In mijn blog De 5 leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence vertel ik wat je nog meer in deze regio kunt beleven.

Zou jij in de voetsporen van Vincent van Gogh willen treden in Arles?

4 Comments

  1. Jaren geleden was ook voor ons Arles de grote verrassing van de vakantie. Een klein, onbeduidend stadje in de Provence, dachten we, maar het bleek groots in zijn monumenten en geschiedenis.

    Wij deden ongeveer net zón speurtocht als jij door de stad, alleen was niet de nalatenschap van van Gogh het onderwerp van ons gezwoeg, maar het erfgoed van Unesco. Ook leuk!

    Met van Gogh hadden we niet zoveel, behalve dan met zijn favoriete drankje: absinth! Ik kan me nog een winkel herinneren waarbij een volledige wand aan deze groene heerlijkheid was gewijd…. (helaas was vrouwlief minder gecharmeerd van mijn vondst. Het spul werkt namelijk al snel erg geestverruimend…. 😁😁😁)

    • Genoeg erfgoed te vinden in Arles, dus ik geloof zeker dat jullie speurtocht een succes was. De absinth winkel hebben wij gemist, maar de wijntjes op het terras smaakten ook goed 😉

  2. Derde week van sept 2023 ga ik ( eindelijk de stap genomen ) een 3 of 4-tal schilderijen maken ( plenaire ) in en rond Arlés met een doormij zelf geknoeide werkwijze . Met veel structuren, kleuren en sferen .

Laat een reactie achter