In Les Alpilles barst het van de leuke dorpen en stadjes. Hier vind je de pittoreske Franse dorpjes en steden met schilderachtige straatjes, pastelkleurige huizen en gezellige pleintjes. Een heerlijke plek voor een rustige vakantie in het voorjaar. Ik zette de 5 leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence voor je op een rijtje.

Les Alpilles? Waar ligt dat?

Zegt deze regio je niets? Dat kan kloppen. De naam Les Alpilles wordt zelden gebruikt, maar is wel de officiële naam van dit Parc Régional Naturel in hartje Provence. De streek ligt in de driehoek tussen Avignon, Arles en Salon-de-Provence.

Les Alpilles kenmerken zich door de gelige kalkheuvels en rode bauxiet in de grond. Je vind er uitgestrekte wijn- en olijfgaarden, Romeinse bouwwerken en opgravingen en dus tientallen leuke dorpen en steden. De regio is niet heel erg groot en de afstanden tussen de plaatsen is klein. Daarom zijn Les Alpilles prima te fiets of te voet te verkennen.

Waar liggen Les Alpilles | Provence | Zuid Frankrijk

1.     Fontvieille

Tijdens onze kampeervakantie in Les Alpilles verbleven we in Fontvieille. Een typisch Provençaals dorp met knusse restaurantjes en een rijke historie.

De grootste trekpleister vind je aan de rand van het dorp en op 10 minuten lopen van de camping waar we verbleven: ‘le sentier des moulins d’Alphonse Daudet’. Een pad dat je naar een aantal oude idyllische windmolens leidt. Vooral bij zonsondergang is deze wandeling een aanrader, de zon verdwijnt dan prachtig in de Rhônevallei. Twee van de drie molens zijn een aantal jaar geleden in hun oude glorie gelanceerd.

In het dorp zelf vind je een aantal goede Provençaalse restaurants met gezellige patio’s. Het lekkerste aten wij bij La Table du Meunier. Een restaurant met een excentrieke gastheer, maar ook met een excellente chef.

2.     Arles

Arles vind ik een heel fijn stadje. Je kunt er lekker slenteren door de smalle straatjes en genieten van een goede rosé op één van de vele terrasjes. Maar Arles heeft meer te bieden. Breng een bezoekje aan de Romeinse arena en het theater of ga op zoek naar de plekken waar Vincent van Gogh een aantal van zijn meesterwerken geschilderd heeft. Het geeft iedere keer een kick als je weer een plek gevonden hebt.  

Op zaterdag is er een gezellige weekmarkt met allerlei lokale lekkernijen. Neem de tijd om de markt te bezoeken, want deze is maar liefst 2 kilometer lang!

Ontdek ook waarom ik Frankrijk zo’n heerlijk land vind in mijn blog: Waarom ik zo blij word van Frankrijk.

Arles | Provence | kamperen in Zuid Frankrijk
Ik ben verliefd op de pittoreske Provencaalse straatjes

3. Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence heeft de allermooiste ligging van alle plaatsen in Les Alpilles. Bovenop een rots met prachtig uitzicht over de vallei. Les Baux, zoals het dorp in het kort heet, was vroeger een oude vestingstad. Tegenwoordig is het een toeristenbolwerk met te dure souvenirwinkels en restaurants.

Toch is het dorp nog steeds de moeite waard. Vermijd de dorpskern en ga naar Les Carrières de Lumières of loop in één ruk naar boven en bezoek het oude kasteel.

Tip! Les Carrières de Lumières zijn absoluut een bezoek waard als je in de Provence bent. In deze oude steengroeve worden schilderijen van grote meesters op originele wijze geprojecteerd. Een supergave en indrukwekkende ervaring, ook als je geen kunstliefhebber bent. In 2021 staan de werken van Cezanne en Kadinsky centraal.

4. Maussane les Alpilles

Maussane les Alpilles is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling door de omgeving. Begin je dag met een café au lait op één van de terrassen in de Avenue de la Vallée des Baux. Ga daarna naar het Office du Tourisme en zoek een leuke route uit.

Wij liepen een route van ongeveer 13 kilometer door de olijf- en wijngaarden tussen Maussane en Les Baux-de-Provence.

5. Saint-Rémy-de-Provence

Ook Saint-Rémy-de-Provence heeft veel van zijn oude glorie verloren door de grote hordes toeristen die naar het dorp komen. Het oude centrum vond ik leuk om even doorheen te wandelen, maar de mooiste plekken vind je ook hier aan de rand van het stadje.

Even ten zuiden van Saint-Rémy vind je de restanten van Glanum, een oude Romeinse stad. Hier vind je opgravingen van Romeinse bouwwerken, zoals een badhuis en een triomfboog en krijg je een beeld van het leven in die tijd.

Hier vlakbij vind je ook Saint-Paul-de-Mausole, de kliniek waar Vincent van Gogh een jaar lang verbleef nadat hij zijn oor had afgesneden. De kliniek is nog steeds in gebruik, maar er is ook een deel als museum ingericht. Zeker de moeite waard als je een liefhebber bent van van Gogh of meer wilt weten over zijn leven.

De leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence | Saint-Remy-de-Provence | Glanum

De leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence bezoeken

Les Alpilles in hartje Provence is een compacte regio. Dat betekent dat je al deze leuke dorpen en stadjes makkelijk kunt bezoeken. De regio leent zich goed voor mooie wandelingen en fietstochten. Vooral rondom Maussane-Les-Alpilles, Fontvieille en Les Baux-de-Provence vindt je veel mooie wandelroutes.

De regio kent veel hotels, B&B’s en campings. Wij verbleven op Huttopia Fontvieille. Ook vanuit Avignon kun je deze regio goed bereiken.

Ben jij al eens in Les Alpilles geweest? Wat vind jij het leukste dorp?

Like it? Pin it!

Pin it! 5 leukste dorpen en stadjes Les Alpilles Provence

Laat een reactie achter