De Panoramaroute in het oosten van Zuid Afrika is één van de mooiste autoroutes van het land. De magische vergezichten langs deze route hebben op mij een diepe indruk gemaakt.

De R532, zoals de Panoramaroute in Google Maps heet, is ongeveer 125 kilometer lang en loopt van de ‘Three Rondavels’ in het noorden tot aan Sabie in het zuiden. Trek gerust de hele dag uit om deze route te rijden, want je stopt regelmatig om van het uitzicht te genieten.

Wij reden de route van noord naar zuid en kwamen langs alle hoogtepunten op de Panoramaroute in Zuid Afrika.

Three Rondavels en Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een kloof van 26 kilometer lang en op het diepste punt 700 meter diep. De kloof is, na de Grand Canyon en de Fish River Canyon in Namibië, de derde grootste kloof ter wereld.

Bij het eerste uitkijkpunt kijk je uit over een bocht in de canyon. Het blauwe water steekt fel af bij de begroeide rode rotsen. Aan de rechterkant van het uitkijkpunt, zie je de ‘Three Rondavels’. Drie rotspunten die vernoemd zijn naar de typisch Zuid Afrikaanse ronde hutjes met hun puntdaken. Ik had voor het eerst, maar niet voor het laatst deze dag, het gevoel op het dak van de wereld te staan.

Tip! Neem de tijd om dit uitzicht vanuit alle mogelijke hoeken en gaatjes in je op te nemen. Het is iets wat je niet snel meer zult vergeten.

Bourke’s Luck Potholes

Een welkome stop op onze roadtrip over de Panoramaroute waren de Bourke’s Luck Potholes. Een lekkere plek om even de benen te strekken, wat verkoeling te zoeken en te genieten van een picknick.

De Bourke’s Luck Potholes zijn een interessante bezienswaardigheid. Het water uit de Blyde River en Treur River vormen hier kolkende stromen, die ronde kommen in de rotswanden hebben uitgesleten. Het landschap is hierdoor een aaneenschakeling van ‘potholes’ en watervallen. Op het diepste punt stroomt het water 30 meter onder je door.

Het gebied is zeer toegankelijk door de vele bruggetjes en mooi aangelegde paden, die je langs verschillende mooie uitkijkpunten leiden.

Op een warme dag is het heerlijk om een plekje te zoeken aan de rand van één van de hoger gelegen kommen en even pootje te paden.

God’s Window

Ter hoogte van het dorpje Blyde is het waard om een kleine omweg te nemen over de D354. Deze weg loopt in een bocht en leidt je onder meer langs het prachtige God’s Window.

Vanaf de parkeerplaats volg je een pad omhoog naar het eerste uitkijkpunt. Dit is wat de Zuid Afrikanen God’s Window noemen. Het is net een schilderij. Onder je ligt een groene vallei met aan de zijkanten hoge puntige rotsen, je kunt ontzettend ver de vallei in kijken.

Als je dacht dat het uitzicht bij God’s Window mooi was, dan loont het zeker om door het regenwoud nog wat verder naar boven te lopen. Volg vanaf het eerste uitkijkpunt de bordjes Rainforest, na zo’n 10 minuten kom je bij een tweede uitkijkpunt. Wij vonden het uitzicht vanaf hier nog vele malen indrukwekkender.

Vanaf hier kun je kilometers kijken over het ‘lowveld’ dat honderden meters onder je ligt. En doordat niet veel mensen de moeite nemen om door te lopen, na God’s Window, is het hier velen malen rustiger.

Watervallen langs de Panoramaroute

Als je de Panoramaroute rijdt, kom je meerdere malen bordjes tegen met daarop de aanwijzing dat er een waterval in de buurt is.

In de omgeving van het plaatsje Blyde vind je de Lisbon en Berlin Falls. Tussen Graskop en Sabie kom je de Mac Mac Falls tegen. Ten tijde van ons bezoek aan Zuid Afrika had het al maanden niet geregend, de watervallen vielen daarom wat tegen. Al bleven de steile rotswanden nog steeds indrukwekkend.

Overige bezienswaardigheden

Op de Panoramaroute en in de directe omgeving liggen nog een paar bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Pinnacle, die aan het einde van de D354 ligt. Het is een puntige rots die eenzaam boven het landschap uittorent.

Op zo’n 20 kilometer vanaf het einde van de D354 loop, ligt het authentieke goudzoekersdorpje Pilgrim’s Rest. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Toen wij er waren was echter alles gesloten en hebben we verder niet veel meer gezien dan de oude houten huisjes.

De Panoramaroute in Zuid Afrika rijden

De Panoramaroute is erg populair. Je zult onderweg veel touringcars met toeristen tegenkomen en ook op de diverse parkeerplaatsen staan vaak veel bussen. Vertrek daarom vroeg, zo kun je de eerste uitkijkpunten nog rustig bewonderen.

Bij ieder uitkijkpunt betaal je een klein bedrag aan parkeergeld. Dit wordt gebruikt om de uitkijkplateaus en de parkeerplaatsen te onderhouden. Het bedrag varieert per plek, maar ligt altijd tussen de 10 en 50 Rand.

Op de parkeerplaatsen bij de belangrijke uitkijkpunten zijn veel verkopers die houtsnijwerk, maskers en kleding verkopen. Onderhandel goed, of wees geduldig. Je zult tijdens je roadtrip Zuid Afrika nog veel meer verkopers tegenkomen met dezelfde waar, voor een vriendelijkere prijs.

Ik denk nog regelmatig met veel plezier terug aan het rijden van de Panoramaroute. Het was die dag zinderend heet, op de uitkijkpunten zagen we de lucht trillen van de warmte. Maar ieder punt was het waard om uit de geaircode auto te stappen en het uitkijkpunt op te zoeken.

Wat vond jij van de Panoramaroute? En wat is de mooiste autoroute die jij ooit hebt gereden?

Like it? Pin it!

Pin it! | Panoramaroute: De mooiste uitzichten van Zuid Afrika

Laat een reactie achter