In Oktober 2015 hadden wij het voorrecht om 4 weken door het mooie Zuid Afrika te reizen. Een roadtrip van Johannesburg naar Kaapstad langs de bekende Nationale Parken en door de prachtige streken die het land rijk is. Het werd een avontuur om nooit te vergeten. Iedere dag was anders, maar even bijzonder.

Roadtrip Zuid Afrika: Op de bonnefooi of vooraf boeken?

Vrienden en familie waren ons al voor geweest in Zuid Afrika, en op hun advies hebben we alleen de eerste dagen bij het Kruger Park geboekt. Zo kun je even acclimatiseren en relaxed aan je reis beginnen. Daarna trokken wij op de bonnefooi naar Kaapstad, en dat is ons uitstekend bevallen. Onderweg overnachten we bij idyllische bed and breakfasts, gespot via Tripadvisor. Maar de beste tips kregen we onderweg van de uiterst behulpzame bevolking! Zo kwamen we op plekken die in geen enkele reisgids beschreven waren.

Natuurlijk was het altijd spannend om in een nieuwe plaats een overnachtingsplek te vinden, maar dit bleek nergens een uitdaging en alle B&Bs waren perfect!

Wil je weten hoe het is om op de bonnefooi door Zuid Afrika te trekken? Check dan ook mijn blog: Op de bonnefooi: Mijn tips voor leuke B&B’s en lodges in Zuid Afrika.

Onze roadtrip Zuid Afrika

Reisperiode: Oktober 2015
Reisduur: 4 weken. In 4 weken heb je ruim de tijd om de route af te leggen, daarnaast gaf het ons de gelegenheid om op bijzondere plekken een nachtje extra door te brengen.
Vluchten: Rechtstreeks met KLM (Amsterdam–Johannesburg / Kaapstad-Amsterdam)
Autohuur: Via de ANWB bij Bidvest uitgekomen.
Overnachten: Bed and Breakfasts, m.u.v. een safaritent in St. Lucia, de luxe lodge bij het Kruger Park en een hotel in Stellenbosch.

Roadtrip Johannesburg naar Kaapstad in 4 weken

De route is tijdens onze roadtrip Zuid Afrika tot stand gekomen, alleen de eerste reisdag naar het Kruger Park was gepland. Vanaf daar hebben we aan de hand van tips die we onderweg kregen van B&B eigenaren, medereizigers en locals onze route ingevuld. Deze tips brachten ons onder meer naar het platteland van Swaziland, naar het niet toeristische maar even mooie deel van de Drakensbergen en over de Route 62.

Dag 1: Johannesburg

De eerste dag was eigenlijk een reisdag. We vlogen van Amsterdam naar Johannesburg en kwamen daar laat in de avond aan. Veel meer dan het vliegveld en onze lodge hebben we helaas niet gezien.

Dag 2 t/m 7: Phalaborwa, Kruger Park

Op dag 2 lieten we Johannesburg al weer snel achter ons, en kon onze roadtrip Zuid Afrika echt beginnen. De volgende bestemming? het Kruger Park. Het was een rit van zo’n 8 uur.

Net voor zonsondergang kwamen we aan bij Sefapane Lodge. Na twee lange reisdagen, planden we hier eerst een rustdag om te acclimatiseren en energie te verzamelen voor een aantal dagen Kruger Park. En dat ging prima in onze super-de-luxe villa. We hadden eigenlijk een schattig rondaveltje geboekt, maar werden ge-upgrade naar een 8 persoonsvilla met veranda, keuken en drie badkamers.

Phalaborwa bleek een perfect startpunt voor een ontdekkingstocht door Kruger Park. We verkenden het park met onze eigen auto, tijdens een wandelsafari en een riviersafari. En alle drie de keren spotten we vele olifanten, impala’s, wrattenzwijnen, giraffes, zebra’s, leeuwen en nog veel meer!

Ben je op zoek naar tips en ervaringen voor het Krugerpark? Collegablogger Sandra schreef een heel leuk artikel boordevol handige Krugerpark tips.

Dag 7-8: Sabie, Panorama Route

Na 5 dagen in en om het Kruger Park te hebben verbleven reden we door naar Sabie. Als je vanuit Phalaborwa naar het zuiden rijdt is het niet ver meer naar de magische Panorama Route. Deze route leidt je langs indrukwekkende uitkijkpunten.

We begonnen met een stop bij de Blyde River Canyon en de Three Rondavels. Na hier het uitzicht in ons te hebben opgenomen, reden we door naar de Bourke’s Luck Potholes. Hier zochten we verkoeling met onze voeten in het water. De volgende stop was God’s Window voor een fantastisch uitzicht over het Zuid Afrikaanse laagveld. Na een rondje te hebben gemaakt door Pilgrimsrest, reden we door naar de Mac Mac Falls en Sabie.

Ik was zelf erg onder de indruk van de Panoramaroute. Wil je weten waarom? Lees dan ook: De Panoramaroute: de mooiste route van Zuid Afrika.

Dag 8-10: Mhlambanyatsi, Swaziland

Bij onze B&B in Sabie werden we getipt over ‘Foresters Arms’ in Mhlambanyatsi, Swaziland. Dus zetten we koers richting deze plaats met voor ons onuitspreekbare naam.

Als ik terugdenk aan Swaziland dan moet ik al snel denken aan de zwaaiende schoolkinderen, de groene heuvels en de vriendelijke inwoners. Het is een gemoedelijk land, ook al is de armoede hier veel zichtbaarder dan in het oostelijke deel van Zuid Afrika.

We maakten een aantal wandelingen door de prachtige natuur en kleine dorpjes. Tijdens het wandelen werden we meerdere keren aangesproken door de nieuwsgierige locals.

Dag 10-13: St. Lucia, Hluhluwe NP en iSimangaliso Wetland Park

Op dag 10 verlieten we Forrester Arms in de richting van St. Lucia. We hadden een mooie route door Swaziland meegekregen (M14, M13 en M11) en gingen de grens over bij de grensovergang met de poëtische naam ‘Onverwacht’.

In Zuid Afrika reden we door een groen gebied met veel fruittelers, richting de kust. St. Lucia is een dorpje in het iSimangaliso Wetland Park. Een kustpark met veel grote meren in het binnenland. De vegetatie en het wildlife zijn daardoor anders dan in andere parken in Zuid Afrika.

We maakten zowel een dag- als een nachtsafari in iSimangaliso, en spotten neushoorns, nijlpaarden, heel veel vogels, apen en zebra’s. Ook stonden we met onze voeten in de Indische Oceaan.

St. Lucia is ook een goede uitvalsbasis om Hluhluwe National Park te bezoeken. Het werd één van de hoogtepunten van onze reis. We zagen olifanten met jongen, buffels, een kudde gnoes, diverse neushoorns en nog meer impala’s, giraffes en zebra’s.

Dag 13-15: Umkomaas

Vanaf St. Lucia volgden we de weg langs de kust, op zoek naar een mooie duiklocatie. Deze vonden we in Umkomaas. We hadden mazzel, we vonden al snel een B&B met duikschool. We konden direct beginnen met onze zwembadtraining.

De volgende dag gingen we al vroeg in de morgen de zee op. Mijn dag was al goed toen we vanaf de boot een groepje dolfijnen spotten, maar het duiken zelf was onvergetelijk. Op de boot was ik door de ruwe zee, behoorlijk zeeziek geworden. Eenmaal in en onder water was ik dat vergeten. Mijn eerste twee duiken ooit waren fantastisch!

In de middag stak een flinke storm op, maar dat weerhield ons niet van een korte rit langs de ruige kust. In de avond was het tijd voor een indoor braai met de andere gasten van de B&B.

Dag 15-17: Cathedral’s Peak, Drakensbergen

De volgende dag besloten we het onstuimige weer aan de kust te verruilen voor de Drakensbergen. Het landschap langs Highway 3 veranderde snel. De grond werd roestbruin en de vlaktes dor en kaal. Een mooi contrast met de nog steeds donkergrijze lucht.

We waren bij de duikschool getipt over de mooie wandelroutes bij Cathedral’s Peak. Op dag 16 gingen we daarom al vroeg op pad. We liepen door een mooi groen dal richting een kabbelend bergbeekje. Langzaam klaarde het op en er ging een wereld ons open. Ineens waren alle bergtoppen zichtbaar en zagen we voor het eerst de berg die de naam geeft aan dit gebied ‘Cathedral’s Peak’.

’S Avonds genoten we van een prachtige zonsondergang en een heerlijke braai!

Dag 17-18: Port Sint Johns

Vanuit de Drakensbergen rijden we terug naar de kust, om de route naar Kaapstad in te zetten. We vinden een kleine B&B met fantastisch uitzicht in Port Sint Johns. Van de plaats zelf zien we niet zoveel.

Dag 18-19: Gonubie

Wij nemen van Port Sint Johns de R61 richting Mthatha. Misschien was dit wel het meest oncomfortabelste deel van onze roadtrip Zuid Afrika. In Mthatha zien we veel mensen en troep op straat er hangt een onprettige sfeer. Zeker in vergelijking met de andere plekken waar we geweest zijn. We besluiten snel door te rijden richting Oost-Londen.

In Gonubie vinden we een heerlijke B&B. De eigenaresse is zeer vriendelijk en gastvrij. Nog maar 5 minuten in ons appartement wacht ons de eerste verrassing. Vanaf ons balkon kunnen we walvissen zien! En ook vanaf het strand blijken we deze prachtbeesten goed te kunnen zien.

Ben je benieuwd of het wel veilig is om zelfstandig een roadtrip te maken door Zuid Afrika en hoe ik de veiligheid in Zuid Afrika heb ervaren? Lees dan ook: Een roadtrip door Zuid Afrika is dat wel veilig?

Dag 19-21: Addo

Vanaf Gonubie gaan we landinwaarts richting Addo. Bij Addo ligt het gelijknamige nationale park. We vinden hier een mooie B&B in Engelse landhuisstijl voor weinig geld. De rest van de dag besluiten we hier te chillen.

De volgende dag gaan we op pad in Addo Elephant National Park. Het heeft ’s nachts geregend en of dat er mee te maken heeft weten we niet, maar we spotten de eerste uren in het park geen enkel beest. In de middag wordt dit ruimschoots goed gemaakt. We voegen zelfs nog wat nieuwe dieren aan ons lijstje toe, zoals schildpadden en struisvogels. Indrukwekkend is de enorme kudde buffels die zich verzameld heeft, links en rechts van de weg waar we over heen willen.

Dag 21-23: Plettenberg Bay

Na het verblijf in Addo begeven we ons weer naar de kust. De wereldberoemde Garden Route staat op het programma. Het landschap wordt groener en de kustlijn is prachtig.

We stoppen onder andere bij de brug over de Bloukrans rivier en lopen over de hangbruggen in het ruige Tsitsikamma National Park.

In Plettenberg Bay maken we een lange hike op Robberg Island. Vanaf het schiereiland heb je een prachtig uitzicht over de zee en de zeeleeuwen die het lager gelegen deel van het eiland bevolken. Het is een pittige, maar ontzettend leuke hike. Het klimmen en klauteren smaakt direct naar meer!

Ik schreef ook een blog over de Garden Route met daarin de highlights van deze mooie kustweg.

Dag 23-24: Calitzdorp

De volgende dag gaan we naar Oudtshoorn. Hier bezoeken we de Cango Caves. In de middag rijden we naar Calitzdorp. Weer een ander landschap. Hier worden fruitbomen afgewisseld met de rode kleur van de Cederbergen.

Dag 24-29: Stellenbosch/Kaapstad

Na een overnachting rijden we de Route 62 naar Stellenbosch. Onderweg stoppen we in Barrydale voor de beste milkshake ever.

Het landschap is gevarieerd. Het ene moment rijdt je over een bergpas tussen de roodgekleurde bergen. Een ander moment rijdt je door een groene vallei met fruitbomen en druivenranken.

Stellenbosch is onze uitvalsbasis voor Kaapstad en de Kaap, maar ook voor de wereldberoemde wijnregio. We maken een roadtrip over de Kaap, beklimmen de Tafelberg, bezoeken Franschhoek en doen een wijntour per tuk tuk.

Aan het eind van dag 29 is het tijd om weer het vliegtuig naar huis te pakken.

Wat waren de hoogtepunten van jouw roadtrip Zuid Afrika?

Laat een reactie achter