De Garden Route is misschien wel de bekendste en meest populaire route voor toeristen in Zuid Afrika. Op een roadtrip van Johannesburg naar Kaapstad kun je deze route eigenlijk niet overslaan. En ik kan je garanderen, dat wil je ook niet. De Garden Route telt vele highlights. Hoogtepunten waren voor mij Tsitsikamma National Park, de Bloukrans brug en Robberg Nature Reserve.

Wat maakt de Garden Route zo bijzonder?

De Garden Route is de kustweg die grofweg ligt tussen Port Elizabeth en Kaapstad. Tijdens onze roadtrip door Zuid Afrika reden wij het stuk vanaf Addo Elephant National Park naar Mosselbaai. Hier bogen wij af richting Oudshoorn en vervolgden we de weg naar Kaapstad over de Route 62.

Wij volgden de Garden Route voor 400 kilometer. De natuur op dit stuk vormt een groot contrast met de natuur in de oostelijke helft van Zuid Afrika. Het is hier groener en rotsachtiger, maar nog steeds afwisselend. Zo vind je hier ook veel brede zandstranden.

De afwisseling in het landschap maakt de route bijzonder, evenals de vele mooie plekken om te stoppen. Er is voor iedereen daardoor ook wel interessants, voor outdoorliefhebbers zijn er prachtige wandelroutes, voor natuurliefhebbers mooie nationale parken en voor de strandliefhebbers prachtige witte stranden.

Garden Route highlights

De plekken die de moeite waard zijn om te stoppen zijn op de Garden Route niet op één hand te tellen. Er zijn talloze mooie uitkijkpunten, natuurparken, wildlife reservaten en heerlijke zandstranden. Het is dan ook niet eenvoudig om een lijstje met highlights te maken. Maar ik heb drie bezienswaardigheden en activiteiten gekozen die je zeker weten niet mag missen.

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma is een kustpark met meerdere spectaculaire hangbruggen over diverse baaien. De kust is hier erg ruig en de golven slaan met veel geweld stuk op de rotsen onder je. Ik ben gek op de zee en zulke golven kunnen mij helemaal betoveren. Ik heb me hier dus ook prima een paar uur kunnen vermaken.

Je kunt meerdere activiteiten doen in Tsitsikamma National Park. Wij hadden ons bezoek niet voorbereid en zijn alleen bij de hangbruggen geweest. Maar er is nog veel meer te beleven voor de echte avonturier. Zo kun je hier zeekayakken, een mooie hike maken langs de ruige kustlijn of door de Tsitsikamma Mountains. Ook is dit park een goede plek om otters en dolfijnen te spotten.

Bloukrans brug

De Bloukrans brug is ronduit spectaculair. Het aanleggen ervan een technisch hoogstandje. De brug is zo duizelingwekkend hoog, dat de wereld begint te draaien als je naar beneden kijkt. De Bloukrans kloof is verder prachtig groen en je kunt indrukwekkend ver kijken. Bij de brug zitten restaurantjes en winkeltjes. Dat maakt het een perfecte stop voor een lunchpauze.

De Bloukrans brug is om nog een reden erg geliefd. Het is een wereldberoemde bungee jump spot. Nou is dat iets wat ik mezelf nooit zie doen, dus heb ik het niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat vanaf deze brug springen een enorme kick geeft.

De Bloukrans brug bevindt zich op de grens tussen de Oost- en de Westkaap. Vanaf hier ben je nog zo’n 50 kilometer verwijderd van Plettenberg Bay.

Robberg Nature Reserve

Eén van de allermooiste hikes die ik ooit gemaakt heb en die mijn liefde voor hiken echt heeft aangewakkerd is de wandeling door Robberg Nature Reserve.

Robberg Nature Reserve ligt bij Plettenberg Bay en is de perfecte plek voor een avontuurlijk hike. Wij besloten daarom om de auto een dagje staan en gingen hiken, klimmen en klauteren op Robberg Island. Het schiereiland is een uniek stukje flora en fauna. Als je goed kijkt, zie je ver onder je de zeehonden en zeeleeuwen op de rotsen liggen. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over het schiereiland en de kustlijn bij Plettenberg Bay.

De totale route is 11 kilometer lang maar op meerdere plekken in te korten. Voor de langere routes, moet je zeker goed te been zijn, want klimmen en klauteren is vereist om op de mooiste plekjes te komen.

Tip! Ga op warme dagen vroeg op pad. Er is weinig beschutting tegen de wind en zon op het schiereiland, waardoor de kans op verbranden erg groot is.

Andere leuke plekken op de Garden Route

Naast bovenstaande stopplekken is er nog veel meer te beleven op en langs de Garden Route. Het is vooral ook een route om op je gemak te rijden en te genieten van alles wat je onderweg tegenkomt.

Andere leuke plekken om te stoppen zijn het Elephant Park even buiten Plettenberg Bay en Knysna. In en om Knysna vind je meerdere mooie uitkijkpunten over de baai en de oceaan. Met een beetje mazzel kun je vanaf hier ook walvissen spotten.

Wat zijn jouw favoriete highlights op de Garden Route? Waar zou jij zeker weten (weer) stoppen?

Zuid Afrika kent nog veel meer mooie routes om te verkennen. Ik maakte een overzichtje met de vier mooiste autoroutes in Zuid Afrika. Allemaal anders, maar allemaal mooi.

Like it? Pin it!

Pin it! De Garden Route Zuid Afrika

2 Comments

Laat een reactie achter