In Zuid Afrika hebben we meer dan 6.000 km afgelegd. Iedere dag veranderde het landschap, maar ieder traject was indrukwekkend. In dit blog neem ik jullie mee over de 4 mooiste autoroutes in Zuid Afrika.

De Panorama Route

De Panorama Route ligt in het oosten van Zuid Afrika en brengt je naar de prachtige panorama’s en vergezichten die het gebied rijk is. De route doorkruist het gebied tussen grofweg Phalaborwa en Nelspruit.

Wij vertrokken ’s ochtends vroeg uit Phalaborwa en gebruikten de hele dag om alle hoogtepunten te kunnen bewonderen. De route bracht ons eerst naar de Blyde River Canyon en het uitzicht over De Drie Rondavels (Drie Gezusters). De Blyde River Canyon is de derde grootste canyon ter wereld en het uitzicht over de groene vallei en de blauwe rivier is betoverend.

De 4 mooiste autoroutes in Zuid Afrika | Panorama Route: Blyde River Canyon

Panorama Route: Three Rondavels

Daarna rijden we door naar Bourkes Luck Potholes. Door eeuwenlange erosie zijn perfect uitgeslepen kommen ontstaan in het landschap. Via bruggen en over rotsen kun je over de potholes heenlopen en de vele watervalletjes bewonderen. Het is ook de perfecte plek om even pootje te baden.

Panorama Route: Bourkes Luck Potholes

Vanaf hier gaan we door naar God’s Window. Het is een pittige klim door het regenwoud, maar het uitzicht over het ‘lowveld’ is schitterend.

Panorama Route: God's Window

TIP: Klim nog iets verder om ook de andere kant van de vallei te kunnen bewonderen.

Via het oude mijnwerkersstadje Pelgrim’s rest komen we uit in Sabie, waar we overnachten. Net voordat we Sabie in rijden, stoppen we nog bij de Mac Mac Falls om de zon onder te zien gaan.

Lees ook: De Panoramaroute: de mooiste uitzichten van Zuid Afrika

Garden Route

De Garden Route is de kustweg die grofweg ligt tussen Port Elizabeth en Kaapstad. Tijdens onze roadtrip door Zuid Afrika reden wij het stuk vanaf Addo Elephant National Park naar Mosselbaai.

De Garden Route of Tuinroute is één van de bekendste en populairste routes in Zuid Afrika en neemt je mee langs de ruige rotskusten en mooie zandstranden die het land rijk is. Vanaf Addo reden wij westwaarts over de R334 en de 2 Onderweg maakten we meerdere stops. We overnachtten in Plettenberg Bay.

De hele route is prachtig. De natuur is groener en rotsachtiger dan in de oostelijke helft van het land. Hoogtepunten waren voor mij Tsitsikamma National Park, de Bloukrans brug en Robberg Nature Reserve.

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma is een kustpark met meerdere spectaculaire hangbruggen over diverse baaien. De kust is hier erg ruig en de golven slaan met veel geweld stuk op de rotsen onder je. Ik ben gek op de zee en zulke golven kunnen mij helemaal betoveren. Ik heb me hier dus ook prima een paar uur kunnen vermaken.

De 4 mooiste autoroutes in Zuid Afrika | Garden Route: Tsitsikamma National Park

Garden route: Tsitsikamma National Park hangbruggen

Bloukrans brug

De Bloukrans brug is ronduit spectaculair. Het aanleggen ervan een technisch hoogstandje. De brug is zo duizelingwekkend hoog, dat de wereld begint te draaien als je naar beneden kijkt. De Bloukrans kloof is verder prachtig groen en je kunt indrukwekkend ver kijken. Bij de brug zitten restaurantjes en winkeltjes. Dat maakt het een perfecte stop voor een lunchpauze.

Bloukrans Brug

Robberg Nature Reserve

Robberg Nature Reserve ligt bij Plettenberg Bay en is de perfecte plek voor een avontuurlijk hike. Wij lieten de auto een dagje staan en gingen hiken, klimmen en klauteren op Robberg Island. Het is één van de mooiste hikes die ik ooit gedaan heb, ondanks de hitte en harde wind. Het schiereiland is een uniek stukje flora en fauna. Als je goed kijkt, zie je ver onder je de zeehonden en zeeleeuwen op de rotsen liggen.

Robberg Nature Reserve

Route 62

Vanaf Plettenberg Bay vervolgden wij onze route naar Oudtshoorn om vanaf daar via de Route 62 naar Stellenbosch te rijden. Bij onze B&B in Calitzdorp kregen we heel veel leuke tips voor onderweg.

De 4 mooiste autoroutes in Zuid Afrika | Route 62

De Route 62 is minder bekend bij toeristen, maar de route door de kleine Karoo is even indrukwekkend. Wij kozen voor de 62, vanwege de variëteit in het landschap. Via de 62 rijdt je door de woestijn, langs de bergen en over de langste wijnroute ter wereld.

We stopten bij de bekendste pitstop in Zuid Afrika ‘Ronnies Sex Shop’ voor een foto. Maar het advies was om daar niet naar binnen te gaan.

We reden nog iets verder naar Barrydale voor een stop bij de eveneens zeer bekende Diesel & Creme. Hier proefden wij de beste milkshakes ever! Deze stop komt zeker op ons lijstje bij een volgend bezoekje aan Zuid Afrika.

Route 62: Diesel & Creme

Route 62: Diesel & Creme heeft verrukkelijke milkshakes

Via het bergachtige Montagu rijden we bij Worcester de wijngebieden in. Wederom een heel nieuw gezicht van Zuid-Afrika. En in één dag het derde type landschap om te bewonderen.

Chapman’s Peak drive

Aan het einde van onze roadtrip door Zuid Afrika kregen we van de ‘reisleider’ in ons hotel een route mee over het schiereiland onder Kaapstad. Deze route leidde ons over de prachtige Chapman’s Peak drive.

Er is een grote kans dat je deze weg kent. Het is de meest gebruikte filmlocatie voor autocommercials. Het is een uitdagende route met veel bochten en schitterende uitzichten op de Atlantische Oceaan.

We reden vanaf Kaapstad naar het mondaine Camps Bay voor een koffie op het strand. Vanaf hier volgden we de kustweg naar Houtbay.

Tip: Rijdt in Houtbay door naar de ‘wharf’. Hier zie je net voor lunchtijd de vissersboten hun vangst aan wal brengen. Geniet van de zeehonden en zeeleeuwen die wachten tot er een visje in het water valt. Ga daarna op zoek naar de oranje container ‘Muriel’s Munchies’ voor een extreem verse lekkerbek.

De 4 mooiste autoroutes in Zuid Afrika | Chapmans Peak Drive | Houtbaai

Houtbaai: zeehonden en zeeleeuwen wachten tot er visjes over boord vallen

Na Houtbay begint de Chapman’s Peak drive. De weg is alleen geopend bij goed weer en loopt door tot Noordhoek. Het uitzicht is fantastisch!

Chapman's Peak Drive

Daarna staken we het schiereiland over voor een bezoekje aan de wereldberoemde pinguïns bij Boulders Beach. Waarna we weer noordwaarts reden via de kustweg aan de oostkant van het schiereiland.

Vier prachtige routes in één land

Zuid Afrika is heel divers. Tijdens een roadtrip verandert het landschap iedere dag. Ik heb vier routes geselecteerd die heel veel indruk hebben gemaakt. Vier routes in één land, maar allemaal totaal verschillend. Welke zou jij graag willen rijden?

Op zoek naar de ideale route tussen Johannesburg en Kaapstad? Lees dan ook: Roadtrip Zuid Afrika: Van Johannesburg naar Kaapstad in 4 weken

Laat een reactie achter

Pin It