Zuid Afrika is een hele gave bestemming voor een mooie roadtrip. Wij legden in 4 weken tijd, zo’n 6.000 kilometer af. Iedere dag veranderde het landschap, maar ieder traject was indrukwekkend. In dit blog neem ik jullie mee over de 4 mooiste autoroutes in Zuid Afrika.

Deze autoroutes liggen in verschillende delen van Zuid Afrika. Dus ook als je niet in één keer het gehele land doorkruist, kun je genieten van één of meerdere routes. 

De Panorama Route

De Panorama Route ligt in het oosten van Zuid Afrika en brengt je naar de prachtige panorama’s en vergezichten die het gebied rijk is. Tot op de dag van vandaag is dit één van de allermooiste routes die ik ooit gereden heb. 

De R532, zoals de Panoramaroute in Google Maps heet, is ongeveer 125 kilometer lang en loopt van de ‘Three Rondavels’ in het noorden tot aan Sabie in het zuiden. Trek gerust de hele dag uit om deze route te rijden, want je stopt regelmatig om van het uitzicht te genieten.

Onze eerste stop op de Panoramaroute was de Blyde River Canyon en het uitzicht over De Drie Rondavels (Drie Gezusters). De Blyde River Canyon is de derde grootste canyon ter wereld en het uitzicht over de groene vallei en de blauwe rivier is betoverend.

Onze volgende stop zijn de Bourke’s Luck Potholes. Hier zijn door eeuwenlange erosie perfect uitgeslepen kommen ontstaan in het landschap. Via bruggen en over rotsen kun je over de potholes heenlopen en de vele watervalletjes bewonderen. Het is ook de perfecte plek om even pootje te baden.

Ook God’s Window is een geweldige plek voor een stop. Hiervoor moet je wel even van de D352 afwijken. God’s Window is net een schilderij. Onder je ligt een groene vallei met aan de zijkanten hoge puntige rotsen. Bij helder weer kun je ontzettend ver de vallei in kijken.

Onze laatste stop was bij de Mac Mac Falls, vlakbij Sabie. Dit is de perfecte plek om langzaam de zon onder te zien gaan.

Lees ook: De Panoramaroute: de mooiste uitzichten van Zuid Afrika

Garden Route

De Garden Route is de kustweg die grofweg ligt tussen Port Elizabeth en Kaapstad. Tijdens onze roadtrip door Zuid Afrika reden wij het stuk vanaf Addo Elephant National Park naar Mosselbaai. Hier bogen wij af richting Oudshoorn en vervolgden we de weg naar Kaapstad over de Route 62.

Wij volgden de Garden Route voor 400 kilometer. De natuur op dit stuk vormt een groot contrast met de natuur in de oostelijke helft van Zuid Afrika. Het is hier groener en rotsachtiger, maar nog steeds afwisselend. Zo vind je hier ook veel brede zandstranden.

De afwisseling in het landschap maakt de route bijzonder, evenals de vele mooie plekken om te stoppen. Er is voor iedereen daardoor ook wel interessants, voor outdoorliefhebbers zijn er prachtige wandelroutes, voor natuurliefhebbers mooie nationale parken en voor de strandliefhebbers prachtige witte stranden.

Hoogtepunten op de Garden Route zijn het ruige Tsitsikamma National Park, de duizelingwekkend hoge Bloukrans brug en de uitdagende hike over Robberg Island. 

Wil je meer weten over de hoogtepunten van de Garden Route? Lees dan ook: De Garden Route | Highlights van de mooiste kustweg in Zuid Afrika

Route 62

Vanaf Plettenberg Bay vervolgden wij onze route naar Oudtshoorn om vanaf daar via de Route 62 naar Stellenbosch te rijden. Bij onze B&B in Calitzdorp kregen we heel veel leuke tips voor onderweg.

De Route 62 begint in Oudtshoorn en loopt door tot Montagu. Na Montagu zijn we door de boomgaarden via Worcester en Paarl naar Stellenbosch gereden. Het landschap is heel afwisselend. Fruitteelt wordt afgewisseld met droge rotsachtige stukken. Een heel bijzonder contrast!

De Kleine Karoo, zoals het gebied heet waar je doorheen rijdt, is ingeklemd tussen een aantal gebergten. Het is er daarom ook behoorlijk heuvelachtig. Je passeert zelfs meerdere slingerende bergpassen. Vergeet vooral niet te stoppen voor een aantal foto’s.

De Route 62 is minder bekend bij toeristen, maar absoluut de moeite waard. Wij kozen voor de 62, vanwege de variëteit in het landschap. Via de 62 rijdt je door de woestijn, langs de bergen en over de langste wijnroute ter wereld.

Tip! Voor de lekkerste milkshakes ever moet je naar Barrydale. Hier vind je namelijk de beroemde Diesel & Creme. Dit opvallende wegrestaurant/motel verkoopt milkshakes in alle smaken. Deze stop komt zeker op ons lijstje bij een volgend bezoekje aan Zuid Afrika.

Chapman’s Peak drive

Aan het einde van onze roadtrip door Zuid Afrika kregen we van de ‘reisleider’ in ons hotel een route mee over het schiereiland onder Kaapstad. Deze route leidde ons over de prachtige Chapman’s Peak drive.

Er is een grote kans dat je deze weg kent. Het is de meest gebruikte filmlocatie voor autocommercials. Het is een uitdagende route met veel bochten en schitterende uitzichten op de Atlantische Oceaan.

We reden vanaf Kaapstad naar het mondaine Camps Bay voor een koffie op het strand. Vanaf hier volgden we de kustweg naar Houtbay.

Tip: Rijdt in Houtbay door naar de ‘wharf’. Hier zie je net voor lunchtijd de vissersboten hun vangst aan wal brengen. Geniet van de zeehonden en zeeleeuwen die wachten tot er een visje in het water valt. Ga daarna op zoek naar de oranje container Muriel’s Munchies voor een extreem verse lekkerbek.

Bij Houtbay begint officieel de Chapman’s Peak drive. De weg is alleen geopend bij goed weer en loopt door tot Noordhoek. Het uitzicht is fantastisch!

Je kunt je roadtrip over het Kaapse schiereiland afmaken met een bezoek aan de wereldberoemde pinguïns bij Boulders Beach of het meest zuidelijke puntje van Afrika: Kaap Hoorn. 

Vier prachtige routes in één land

Zuid Afrika is heel divers. Tijdens een roadtrip verandert het landschap iedere dag. Ik heb vier routes geselecteerd die heel veel indruk hebben gemaakt. Vier routes in één land, maar allemaal totaal verschillend. Welke zou jij graag willen rijden?

Op zoek naar de ideale route tussen Johannesburg en Kaapstad? Lees dan ook: Roadtrip Zuid Afrika: Van Johannesburg naar Kaapstad in 4 weken

Laat een reactie achter