We stappen met een briefje vol aantekeningen de auto in om aan de laatste etappe van onze roadtrip door Zuid-Afrika te beginnen. Op het briefje staan tips voor leuke plekken om te stoppen. Hoogstpersoonlijk samengesteld door de lieve eigenaren van de B&B waar we de afgelopen nacht hebben geslapen. Vandaag rijden we de Route 62 van Oudtshoorn naar Kaapstad. Misschien niet de meest gebruikelijke route voor roadtrippers, maar absoluut een aanrader voor iedereen die niet bang is om van het gebaande pad af te wijken. 

Dit blogartikel is voor het eerst gepubliceerd op 2 augustus 2019 en geüpdatet op 2 mei 2021.

Wat maakt de Route 62 zo bijzonder? 

Iedereen die rondreist weet het, soms moet je keuzes maken. Dat was bij ons ook het geval toen we tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika in Oudtshoorn kwamen. Hier hadden we namelijk twee goede opties om onze reis naar Kaapstad te vervolgen. Na het nodige advies van locals viel de keuze op de Route 62. En dat bleek een goede keuze. Het werd een adembenemende roadtrip dwars door de rode heuvels van de Kleine Karoo. 

De Route 62 begint in Oudtshoorn en loopt door tot Montagu. Na Montagu zijn we door de fruitgaarden via Worcester en Paarl naar Stellenbosch gereden. Het landschap is heel afwisselend. Fruitteelt wordt afgewisseld met droge rotsachtige stukken. Een heel bijzonder contrast! En ook nog eens heel erg rustig. Op wat motorrijders na, komen we nauwelijks ander verkeer tegen.

De Kleine Karoo, zoals het gebied heet waar je doorheen rijdt, is ingeklemd tussen een aantal gebergten. Het is er daarom ook behoorlijk heuvelachtig. Je passeert zelfs meerdere slingerende bergpassen, met fantastisch uitzicht op de rode heuvels en de fruitgaarden in het dal. 

De leukste stops aan de Route 62 Zuid-Afrika

Aan de Route 62 vind je meerdere gezellige dorpjes waar je leuke activiteiten kunt ondernemen. Wat dacht je van een bezoekje aan de Cango Caves in Oudtshoorn? Port proeven in Calitzdorp? Of een overheerlijke milkshake drinken bij de Diesel & Creme in Barrydale? 

Vraag je je af of een roadtrip door Zuid Afrika wel veilig is? Dat snap ik die vraag krijg ik vaker. Lees hier mijn tips hoe je veilig op pad kunt gaan in Zuid Afrika.

Stop 1: Oudtshoorn 

Oudtshoorn is de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika. Je vindt hier vele struisvogelfarms, waarvan er een aantal ook te bezoeken zijn. Natuurlijk kun je hier ook allerlei specialiteiten van de struisvogel eten. 

De leukste activiteit in Oudtshoorn vond ik echter de Cango Caves. Waar je een avontuurlijke klim en klautertocht door de grot kunt maken. Je klimt, kruipt en schuift door nauwe schachten die de verschillende ‘zalen’ in de grot met elkaar verbindt. De gids maakt het extra spannend door te waarschuwen voor de nauwste plekjes. Het klimmen en klauteren maakt het natuurlijk een extra bijzondere ervaring. 

Ben je claustrofobisch aangelegd? Neem dan niet de avontuurlijke route, maar de ‘heritage tour’. Zo vermijd je de krappe doorgangen. 

Stop 2: Calitzdorp

Op zo’n 50 kilometer van Oudtshoorn vind je het knusse Calitzdorp. Een typisch boerendorpje met veel fruittelers. Calitzdorp is beroemd om zijn port. Ga dus op zoek naar een wijnmakerij en ga gezellig port proeven. Of ga de boomgaard in en om perziken te plukken. 

Route 62 Zuid Afrika
Groene boomgaarden worden afgewisseld met rode heuvels

Stop 3: Diesel & Crème

Eén van mijn persoonlijke hoogtepunten en een plek die je absoluut niet mag overslaan tijdens je roadtrip over de Route 62 is de Diesel & Crème bij Barrydale. Als het niet aan de andere kant van de wereld zou liggen, zou ik er vaker te vinden zijn. 

Maar wat is er dan zo bijzonder aan dit wegrestaurant? Alhoewel het interieur en exterieur al tot de verbeelding doen spreken, moet je hier zijn voor wat anders. Bij Diesel & Crème verkopen ze namelijk de meest bijzondere en allerlekkerste milkshakes! Sla je ontbijt over en geniet van een milkshake lunch. Echt waar de milkshake is zo vullend, je hoeft er niets bij te eten. 

Overnachten aan de Route 62 Zuid Afrika

Kun je geen genoeg krijgen van de lekker milkshakes? Dan heb ik goed nieuws. Je kunt ook overnachten bij Diesel & Crème. Zo kun je de hele dag genieten van de lekkerste milkshakes. 

Naast Diesel & Crème zijn er ook nog andere leuke overnachtingsplekken. Wij verbleven in Calitzdorp tussen de perziken bij Soeterus Guest Farm. Een super romantische bed & breakfast die van alle gemakken is voorzien. Wij kwamen hier op de bonnefooi aan en werden door de gastvrije eigenaren direct uitgenodigd om de halve finale van het WK rugby te kijken. Ook geven deze eigenaren je graag wat leuke adresjes in de omgeving. 

Wil je meer weten over op de bonnefooi overnachten in Zuid Afrika? Check dan mijn blog ‘Op de bonnefooi: Mijn tips voor leuke B&B’s en lodges in Zuid Afrika‘.

Route 62 of de Garden Route?

Op onze roadtrip van Johannesburg naar Kaapstad kwamen we na drie weken rondreizen in Oudtshoorn terecht. Komend vanaf Port Elizabeth hadden we al een groot stuk van de Garden Route (N2) gevolgd. Deze mooie weg loopt door richting Kaapstad. Maar bij Oudtshoorn heb je ook de mogelijkheid om een andere weg te pakken. De minder bekende Route 62. Deze weg dwars door de heuvels en bergen van de Kleine Karoo werd ons aanbevolen door menig Zuid-Afrikaan. De weg is rustig, de uitzichten prachtig en net als bij de Tuinroute rijdt je langs vele fruit- en wijngaarden. 

Ik vind de Route 62 een heel goed alternatief voor de drukkere Garden Route. Het contrast tussen de landschappen is enorm groot en de dorpjes zijn knus en voelen gastvrij. Je kunt er vele leuke overnachtingsadresjes vinden. 

Heb jij de Route 62 gereden? Wat zijn jouw tips voor deze route?  

Laat een reactie achter