Hoe mooi de natuur in Zuid Afrika ook is, het land heeft niet echt een heel goed imago als het gaat om veiligheid. Veel mensen keken dan ook vertwijfeld toen ik een aantal jaar geleden vertelde dat ik naar Zuid Afrika zou gaan. Ze werden nog ongeruster toen ik vertelde dat ik samen met Mr. Backpackfever een roadtrip ging maken van Johannesburg naar Kaapstad. Want zelfstandig een roadtrip maken door Zuid Afrika dat is toch helemaal niet veilig? 

Hoe veilig is Zuid Afrika? 

Voordat wij onze roadtrip door Zuid Afrika gingen maken, maakte ik me ook wel een beetje zorgen. Enerzijds omdat zoveel mensen bleven zeggen dat ze het onverstandig vonden, anderzijds omdat Zuid Afrika over het algemeen niet heel positief in het nieuws is. Omdat ik tot op de dag van vandaag nog steeds vaak de vraag krijg of het echt wel verantwoord is om zelfstandig door Zuid Afrika te reizen, leek het me goed om mijn ervaringen en tips op te schrijven. Want ik heb Zuid Afrika over het algemeen als een bijzonder prettige en veilige bestemming ervaren. 

Hoe zit het met de criminaliteit in Zuid Afrika? 

Puur kijkend naar cijfers over criminaliteit dan kun je vrij snel concluderen dat Zuid Afrika meer criminaliteit kent dan Nederland. Vooral het aantal moorden ligt met 36 per 100.000 inwoners veel hoger dan het internationale gemiddelde. 

De meeste zware criminaliteit vind je in de townships van Kaapstad en Johannesburg. Toeristen in Zuid Afrika krijgen zelden te maken met zware criminaliteit. In 80% van alle gevallen kennen dader en slachtoffer elkaar. Maar net als op alle toeristische plekken, moet je ook hier bedacht zijn op zakkenrollers, oplichters en berovingen.

Ik heb het reizen door Zuid Afrika qua criminaliteit niet anders ervaren dan bijvoorbeeld een stedentrip naar Rome of Parijs. Overal op de wereld zijn plekken waar je je wat minder op je gemak voelt, waar je je tas net wat steviger vasthoudt of waar je met een grote boog omheen gaat. 

Misschien ook goed om in gedachten te houden dat jaarlijks zo’n 15 miljoen internationale toeristen Zuid Afrika bezoeken en er op internet slechts een handjevol artikelen te vinden zijn over criminaliteit tegen buitenlandse toeristen. 

Hoe goed zijn de wegen in Zuid Afrika? 

De snelwegen in Zuid Afrika zijn over het algemeen goed. Sterker nog, op veel plekken is het asfalt van een betere kwaliteit dan de Duitse autobahn. Ga je van de snelweg af dan varieert de kwaliteit. Vooral in het oosten van Zuid Afrika zijn veel lokale wegen nog niet geasfalteerd. Maar een goede ‘dirt road’ heeft ook zo zijn charme. 

Waar je rekening mee moet houden is dat er overal, dus ook langs de snelwegen, mensen en dieren langs de weg lopen. Vaak zijn het koeien, geiten en schapen, maar wij kwamen ook giraffes, schildpadden, apen en ander wild tegen langs de kant van de weg. in de wildparken kun je dit natuurlijk verwachten, maar daarbuiten vond ik het wel extra bijzonder. Ook schoolkinderen wachten vaak langs de snelweg tot ze worden opgepikt door de schoolbus. 

Let wel op dat je op de goede baan rijdt. In Zuid Afrika rijden ze links, dus dat betekent zeker de eerste dagen dat je goed je koppie er bij moet houden, vooral als je ergens weg rijdt. Gelukkig went het links rijden snel. 

En de wilde dieren dan? 

Het kan bijna niet anders dan dat je in Zuid Afrika de big five gaat spotten. Misschien niet alle vijf, maar een aantal gaat je echt wel lukken. Alle wildparken hebben duidelijke regels en adviezen voor het bekijken van het wild. En geloof mij, als je je gewoon aan deze regels houdt dan is het een onvergetelijke ervaring. Je hoeft echt niet op een meter afstand een olifant te bekijken of oog in oog met een leeuw te staan. 

Het spannendste vond ik onze wandelsafari door het Krugerpark. De enige keer dat je buiten de auto mag stappen in dit park is als je met een aantal rangers gaat wandelen. Tijdens deze wandeling zagen we olifanten, giraffen en leeuwen. Allemaal op veilige afstand, maar die leeuwen vond ik toch wel spannend. Helemaal toen we achter ze aan de heuvel op liepen. Kun je het je voorstellen? Een groepje mensen achter de leeuwen aan, in plaats van andersom?

Toen we vervolgens op een open vlakte aan het ontbijt zaten,  begonnen ze te brullen. Maar volgens de rangers was dit geen brul die op gevaar wees. De leeuwen wilden ons alleen laten weten dat ze in de buurt waren. Ok dan… gelukkig had de ranger het waarschijnlijk bij het rechte eind. Anders had ik nu deze blog niet geschreven. 

Uiteindelijk zijn leeuwen niet het gevaarlijkste dier dat je gaat tegenkomen tijdens je roadtrip door Zuid Afrika. De meeste doden vallen door het nijlpaard. Hoe log ze ook lijken, ze kunnen topsnelheid halen van 48 kilometer per uur. Die loop je er dus niet zomaar uit. 

Tips om veilig door Zuid Afrika te reizen

Ik heb me nooit echt onveilig gevoeld in Zuid Afrika, hooguit ongemakkelijk. Ik heb ontzettend leuke ontmoetingen gehad met de warme bevolking. Ook gewoon op straat en bij de benzinepomp. Iedereen wil graag weten wat je van Zuid Afrika vindt. En als je zegt dat je het een mooi land vindt met warme mensen, beginnen ze te stralen van oor tot oor. Geen bijbedoelingen, niet vervelend en totaal onschuldig. 

Maar wat kun jij nou doen om de kans op een vervelende ervaring te verkleinen? In het kort komt het gewoon neer op het gebruiken van je gezonde verstand. Iets specifieker heb ik de volgende tips voor je: 

1. Advies van vrienden/familie

Vraag voor vertrek vrienden en familie die al geweest zijn om advies. Hoe hebben zij het reizen door Zuid Afrika ervaren? Waar voelden zij zich ongemakkelijk? Iedereen die het mij vraagt, zal als antwoord krijgen dat ik Mthatha geen fijne plaats vond om doorheen te rijden en ook dat de omgeving van de luchthaven van Kaapstad in het donker niet heel prettig is. In beide gevallen waren we van te voren gewaarschuwd en konden we er rekening mee houden. 

2. Luister naar de locals 

De locals weten vaak het beste wat wel en wat niet kan. Ons hotel voor de eerste nacht in Johannesburg stond er bijvoorbeeld op dat we gebruik maakten van hun shuttle service, omdat het zo laat ‘s avonds niet verantwoord was om zelfstandig naar het hotel te rijden. Op enkele andere plekken kregen we het advies om bepaalde plekken te vermijden. Maar soms ook een tip om iets wel te doen, zoals het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden in Durban (wat we omwille van tijd alsnog niet gedaan hebben). 

3. Op pad in het donker

Ga niet op pad in het donker als het niet nodig is. In de meeste reisgidsen staat deze tip, maar wat er niet bijstaat is dat het op sommige plekken wel verantwoord kan. Ook hier is het een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Als het niet verantwoord is om ‘s avonds op pad te gaan, zal je hotel of B&B altijd een overnachting inclusief diner aanbieden. Daar waar dit niet het geval was checkten we altijd met de eigenaar wat een leuke plek was om te eten en of we daar lopend of met de auto heen konden. 

‘s Avonds op pad bleek prima te kunnen in onder andere Stellenbosch, Plettenbergbay en Saint Lucia. De laatste is wel een bijzonder geval, want alhoewel deze toeristenhub redelijk gevrijwaard is van criminaliteit, sjouwen hier ‘s avonds wel de nijlpaarden over straat. 

Wil je weten hoe je op de bonnefooi leuke plekken om te overnachten vindt in Zuid Afrika? Lees dan ook: Op de bonnefooi: Mijn tips voor leuke B&B’s en lodges in Zuid Afrika

4. Doe de deur van je auto op slot

Beland je met de auto op een plek die niet fijn voelt? Doe dan gewoon de deuren van je auto op slot. In bovenstaande Mthatha reden auto’s stapvoets door de hoofdweg, vooral vanwege de vele voetgangers op straat. Enkele van deze voetgangers schuurden tegen onze auto en keken in de auto. Misschien niks aan de hand, maar toch intimiderend, dus deuren op slot en gewoon doorrijden.

5. Volg het advies van de park rangers op

Bij alle wildparken krijg je een lijstje met adviezen om zo veel mogelijk uit je bezoek te halen. Ook kun je bij de bezoekerscentra informatie inwinnen over welke beesten recent waar in het park gespot zijn, om zo je eigen kansen te vergroten. Maar let wel op. Ze geven ook terechte adviezen over afstand houden, het niet uitstappen uit je auto of het geven van eten aan de beesten. 

Geloof mij, je wilt geen ruzie met een olifant die met een jong langs de weg staat. Of omcirkeld worden door een groepje hongerige hyena’s. Het klinkt misschien een beetje betuttelend, maar jij bent te gast in hun natuurlijke habitat, dus gedraag je daar ook naar. En echt waar, de big 5 loopt daar gewoon op straat, dus je kunt ze nog steeds makkelijk spotten. 

Om het nog even kort samen te vatten. Ik vind Zuid Afrika een geweldig mooi land met een vriendelijke bevolking. Als je er voor openstaat wacht er op iedere straathoek een leuke ontmoeting. Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Vertrouw op je instinct, blijf goed opletten, maar kijk vooral rond met een open blik, zodat je niks van al dat moois mist wat Zuid Afrika te bieden heeft.

Meer lezen over Zuid Afrika?

10 Comments

  1. Goed artikel. Precies zo hebben wij het ook ervaren: met het gebruik van gezond verstand en een beetje navraag niet bijzonder onveilig en veel relaxter dan vooraf verwacht. Heerlijk land, Zuid-Afrika!

    • Dankjewel Yvonne! Goed om te lezen dat jullie het ook zo ervaren hebben. Extra bevestiging voor andere lezers. Dankjewel voor je reactie!

  2. Wat een handig artikel! Wat mij inderdaad altijd een beetje tegenhoudt om naar Zuid-Afrika te reizen is de veiligheid, maar volgens mij kun je met je gezonde verstand nog best veel doen zonder je onveilig te voelen.

  3. Wandelen achter een leeuw aan klinkt behoorlijk spannend! Goed om te lezen dat het met gezond verstand en een aantal dingen om rekening mee te houden goed te doen is. Ik wil dolgraag eens naar Zuid-Afrika, het lijkt mij zo mooi!

    • Ik vind het echt een heel mooi land. Zo gevarieerd, wildlife, bergen, mooie kustlijn, wijngaarden en het zou zonde zijn om dat te missen 🙂

  4. Oh ik krijg helemaal zin om op pad te gaan hoor, helemaal na je bericht dat je je toch veilig hebt gevoeld. Ik hoor eigenlijk voornamelijk heel positieve berichten over het land en ik kan niet wachten om het zelf te kunnen ontdekken!

  5. Ik krijg gelijk weer heimwee naar Zuid-Afrika! Moet zeggen dat wij ook wel een beetje bang gemaakt waren van tevoren maar uiteindelijk heb ik me echt wel veilig gevoeld. Vond het wel een fantastische ervaring en zou zo graag nog eens terug willen!

Laat een reactie achter