Ik mag mij over het algemeen een gelukkig mens noemen. Natuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag, maar die gaan gelukkig snel weer voorbij. Meestal sta ik er niet eens bij stil, maar soms zijn er momenten waarop ik voel dat het geluk me toelacht. Vaak gewoon bij alledaagse dingen, zoals een eerste zonnestraal aan het eind van een lange winter, of een goed gesprek. 

Op reis heb ik ook regelmatig zo’n typisch geluksmoment. Heel soms zie je ze aankomen, maar vaak verrassen ze me. Uiteindelijk vormen ze een herinnering die me altijd bij blijft. De komende weken zal ik regelmatig zo’n geluksmoment delen. 

Deze keer neem ik jullie mee naar de prachtige tuin van een Zuid Afrikaanse wine estate waar we van een lekkere luxe lunch genoten. 

Lekker luxe lunchen in Franschhoek Zuid Afrika

Als je in Zuid Afrika bent en je houdt van lekker eten, dan mag Franschhoek niet ontbreken op je lijstje met plaatsen om te bezoeken. Het dorp in de West-Kaap staat ook wel bekend als gastronomische hoofdstad van Zuid Afrika. En het is niet alleen het lekkere eten, waarvoor je naar Franschhoek moet. Ook de lokale wijnen behoren tot de beste van Zuid Afrika. 

De natuur rondom Franschhoek is ook nog eens heel erg mooi. Maar je hebt helemaal mazzel als de wolken de bergkam bij Franschhoek op indrukwekkende wijze over komen rollen. 

Als echte smulpapen moesten wij dus ook naar Franschhoek. En naast een wine cellar tour stond er hier ook een lunch bij een wine estate gepland. Deze lunch laat me jaren later nog altijd watertanden. 

Wil je weten welke bestemmingen in Zuid Afrika we nog meer aandeden tijdens ons roadtrip van 4 weken? Lees dan ook: Roadtrip Zuid Afrika: Van Johannesburg naar Kaapstad in 4 weken

Franschhoek: Een vleugje Frankrijk in de Kaap

In dit deel van Zuid Afrika vind je nog veel Nederlandse invloeden. Veel Nederlandse boeren trokken in de 17e eeuw naar Zuid Afrika om hier hun geluk te beproeven. Niet veel later volgden ook de Franse Hugenoten die zich in het huidige Franschhoek vestigden. Ze brachten niet alleen de Franse taal mee, maar ook Franse gebruiken, zoals de wijnbouw en de bourgondische leefstijl. Het is dus niet verrassend dat eeuwen later Franschhoek nog steeds de gastronomische en wijnhoofdstad van Zuid Afrika is. 

Eerst de wine cellar tour

Na onze geslaagde tuk tuk wijntour in Stellenbosch waren we nog niet klaar met de lekkere Zuid Afrikaanse wijnen. Dus besloten we ook de volgende tip van onze geniale gastheer in ons hotel op te volgen: een dagje Franschhoek. Hij regelde eerst onze wine cellar tour bij wine estate La Petite Ferme en kwam daarna met een tip voor de lunch: Solms Delta

Tijdens onze tuk tuk tour hebben we alleen maar wijntjes geproefd. Bij La Petite Ferme kregen we een tour langs alle aspecten van het wijn maken. We kregen uitleg over de druiven, de grond en het unieke klimaat in Franschhoek. Die gekke wolkendeken over de berg schijnt goed te zijn voor de druiven. 

Daarna gingen we naar binnen voor een uitleg over de verschillende vaten en het rijpingsproces. Natuurlijk mogen we aan het eind ook nog even proeven.

Het leuke aan deze wine cellar tour en eigenlijk aan de gehele Zuid Afrikaanse wijncultuur is de nuchterheid. Geen geneuzel over ingewikkelde smaakpaletten of geurpatronen. Wijn is om te drinken en moet vooral lekker zijn, niet meer niet minder. Ik hou daar wel van!

Lunchen bij Solms Delta in Franschhoek

Na deze wine cellar tour rijden we door naar Solms Delta voor de lunch. We komen aan bij een mooie boerderij in Cape-Dutch stijl. Rondom de boerderij liggen wijngaarden zover het oog kan zien. In de tuin staan verspreid een aantal houten tafels en stoelen. Wij nemen plaats op een knus plekje onder een boom. De vriendelijke gastvrouw schenkt een koud glas huiswijn in. Huiswijn betekent in dit geval dat de wijn ook echt op de estate gemaakt is. Meer huiswijn dan dit ga je niet snel krijgen. 

Op het menu staan lekkernijen als buikspek, bobotie in een jasje van filodeeg en kip met een huisgemaakte currysaus. De locatie, de bediening, de wijn, alleen het wachten op ons eten voelt al als pure luxe. 

De grootste verrassing volgt als dat lekkere eten op onze tafel belandt… Het ziet er zo mooi en lekker uit, het water loopt me in de mond. De smaak is nog beter dan het uiterlijk. Sommige gerechten zijn heel subtiel en geraffineerd, andere gerechten zijn juist heel krachtig en uitgesproken. Maar vooral de combinaties zijn geweldig. 

We hebben het prima naar ons zin in ons hoekje onder de boom. Een geluksmoment om voor altijd te koesteren! 

Heb jij ook herinneringen aan dit soort geluksmomenten op reis? En welke ervaring maakte jou extra gelukkig? 

4 Comments

  1. Zuid-Afrika staat al lang op ons lijstje! Hopelijk geraken we er ooit eens. Ziet er lekker uit haha

  2. Wat een heerlijk artikel om weer even weg te dromen naar betere tijden! Heerlijk om na een wijnproeverij op een terrasje, onder de zon, een lunch te eten met lekkere dingen als buikspek en bobotie. Oh, hopelijk komt die tijd snel weer terug 🙂

    • Gelukkig mogen we wel blijven dromen! En misschien kun je thuis proberen om zo’n lekkere bobotie te maken? Om toch nog wat extra van dat fijne gevoel te kunnen genieten.

Laat een reactie achter