Thailand staat bekend als een budgetvriendelijke bestemming. Maar is dat nog steeds zo? Mijn antwoord? Ja! Thailand is nog steeds niet duur. Het is misschien niet de goedkoopste bestemming in Zuidoost Azië, maar ook zeker niet de duurste. En het reizen is er fantastisch. Iedereen kan er wel uit de voeten; van de echte budgetbackpacker tot de luxe reiziger en iedereen daar tussenin. 

Hieronder neem ik je mee in al onze uitgaven tijdens onze reis, zodat je zelf kunt oordelen of je Thailand duur vindt. In totaal verbleven we er 70 dagen. Onze reis begon op het meest zuidelijke eiland Koh Lipe, en eindigde in het hoge noorden in Chiang Rai. 

Is Thailand duur? Mijn reisstijl uitgelegd

Ik ben geen budgetreiziger, maar wel een budgetbewuste reiziger. Dat betekent dat ik continu de afweging maak of de uitgave mij gelukkig gaat maken. Een 5-sterrenhotel met afstandelijk personeel doet het misschien goed op de Instagramfoto’s, maar ik word gelukkiger van een eenvoudige homestay waar de gastvrouw je verrast met eigengemaakte lekkernijen. Onze uitgaven zijn gebaseerd op het creëren van onvergetelijke ervaringen. Soms back to basic in de jungle, soms een prachtig hutje op het strand, soms een fijn appartement om al deze bijzondere ervaringen te verwerken. En alles wat daar tussenin zit. 

Reistip!
Om grip te houden op ons reisbudget gebruikten wij de app Travelspend. Iedere uitgave legden we vast in de app, waarna we eenvoudig konden zien wat we per dag hadden besteed en waaraan, maar ook inzicht hadden in ons totale budget en hoeveel geld we nog konden uitgeven. Meer handige reis apps vind je hier!

Dit kost een reis door Thailand

In ruim twee maanden hebben we met z’n tweeën € 6.298,58 uitgegeven. Dat komt neer op € 89,98 per dag met twee personen of € 44,99 per persoon per dag. Bij dit bedrag zijn al onze uitgaven in Thailand inbegrepen, dus naast de typische reisuitgaven ook de bezoekjes aan de kapper en het schoon krijgen van ons wasgoed. Wat niet is inbegrepen zijn de internationale vliegtickets. Wil je weten wat een ticket naar Thailand kost? Check dan even Trip.com

Is Thailand duur? De verdeling van uitgaven over de verschillende kostenposten. Het meeste geld gaven we uit aan overnachtingen, gevolgd door eten en drinken

Wat kost eten en drinken in Thailand?

Ik ben een echte lekkerbek, dus het zal je niet verbazen dat ik begin met de uitgaven voor het eten en drinken. Het eten was voor mij één van de hoogtepunten in Thailand. En ik kan nog watertanden bij de gedachte aan een lekkere pad thai of khao soi. 

En niet geheel onbelangrijk: de prijs-kwaliteitverhouding is fantastisch! Ik kan daar echt heel blij van worden en jij vast ook. 

Er zit wel een groot verschil in wat je kiest. Eet je lokaal, dan eet je het voordeligst. Voor € 5,00 per persoon heb je een heerlijke maaltijd inclusief drankje. In Chiang Mai hadden we zelfs een favoriet stalletje waar we voor nog geen € 1,50 per persoon heerlijk konden lunchen, inclusief water. Gewoon op straat, tussen de locals, en wat de pot schaft, maar iedere dag weer onwijs lekker. Thailand telt ook veel hippe tenten met vegan menu’s, Koreaans en Japans eten en fraaie cocktails. Gaat daar je voorkeur naar uit, houd dan rekening met twee keer ons budget voor eten en drinken.  

“Eet je lokaal
dan eet je het voordeligst”

Naast eten en drinken gaven wij, met name in Noord-Thailand, dagelijks geld uit aan goede koffie. Dit deel van Thailand kent een echte koffiecultuur en met name in en om Chiang Mai en op de Mae Hong Son Loop kom je veel leuke koffiezaakjes met echt goede koffie tegen. 

In totaal gaven wij € 1.552,19 uit aan eten en drinken. Dat komt neer op € 11,09 per persoon per dag. Wij eten twee keer per dag (lunch en avondeten) en bij dit bedrag zijn ook alle kosten voor koffie, thee, drankjes, snacks en af en toe een biertje meegenomen. 

Wat kosten activiteiten in Thailand?

Een kostenpost waar we nooit op beknibbelen zijn de activiteiten op reis. We zijn altijd op zoek naar bijzondere ervaringen en ook in Thailand hebben we weer veel leuke activiteiten ondernomen. Zo gingen we duiken en snorkelen bij Koh Lipe en Koh Mook en ontdekten we Bangkok en Chiang Mai op de fiets. Ook gingen we kajakken en bijzondere grotten ontdekken bij Tham Nam Lod. De Thaise kookworkshop was een ander hoogtepunt. Natuurlijk bezochten we ook de nodige nationale parken, tempels en musea. 

Ook planden we de nodige gratis activiteiten. We zijn allebei gek op hiken en maakten vooral in Noord Thailand en op de eilanden veel fantastische hikes. In totaal gaven we € 834,91 uit aan activiteiten. Dit is € 5,97 per persoon per dag. 

Wat kost een overnachting in Thailand?

In Thailand wisselden we actief rondreizen af met langere verblijven. We verbleven een week in Bangkok en een maand in Chiang Mai, waar we een appartement huurden. Op alle andere bestemmingen kozen we voor kleinschalige hotels met leuke huisjes of fijne privékamers. In Thailand kun je echt heel veel fijne accommodaties vinden voor een goede prijs. Soms boekten we van tevoren, andere keren gingen we er op de bonnefooi langs en dat leverde ons soms heel veel voordeel op. 

In totaal gaven we € 2623,25 aan accommodaties in Thailand, dat is een gemiddelde van € 37,48 per nacht. Oftewel € 18,74 per persoon per dag. 

Wat kost vervoer in Thailand? 

Thailand vond ik het makkelijkste te bereizen van alle landen in Zuidoost Azië waar we op onze reis geweest zijn. Er zijn volop trein-, bus- en bootverbindingen in het land om je iedere dag van A naar B te brengen. Tickets voor het openbaar vervoer regelden we altijd via onze accommodatie. Dat was voordeliger dan boeken via de online boekingsplatformen en we kregen er vaak ook nog goed advies bij. Win-win dus. 

Lange afstanden overbruggen

Wij kozen ervoor om niet te vliegen en alle afstanden per boot, bus, en/of trein af te leggen. We hadden de tijd en ik vind het een leuke manier om wat meer van het dagelijkse leven mee te krijgen. Maar het hoeft niet, want tussen de meeste grote steden zijn ook goede vliegverbindingen. 

Houd er rekening mee dat reizen met openbaar vervoer in Thailand behoorlijk snel kan aantikken. Zeker als je het hele land wilt doorkruisen tijdens je vakantie. Zo kostte de overtocht van Koh Lipe naar Koh Mook ons € 37,50 per persoon en de sleeperbus van Koh Lanta naar Bangkok kostte bijna € 50,00 per persoon. Bij lange na geen Nederlandse prijzen, maar wel een tikkie duurder dan in Maleisië bijvoorbeeld. 

Ga jij roadtrippen of eilandhoppen in Thailand? Dit zijn twee ideale reisroutes voor Thailand.  

Vervoer op de bestemming

Op de bestemming verplaatsten we ons meestal per scooter en Grabtaxi. Een ritje van een kwartier met Grab kost gemiddeld € 3.00, in Bangkok iets meer. De tarieven voor scooterhuur liepen aardig uiteen. In Chiang Mai betaalden we voor 30 dagen € 82,35, oftewel € 2,75 per dag. Als we een losse dag een scooter huurden betaalden we aanzienlijk meer, maar nog steeds niet veel in vergelijking tot andere landen. Gemiddeld zo’n € 6,00 tot € 8,00 per dag. 

Wat kost een het huren van een auto in Thailand?

Wij wisselden het reizen met het openbaar vervoer af met het maken van een roadtrip door Noord-Thailand. In twee weken reden we de prachtige Mae Hong Son Loop. De autohuur inclusief alle verzekeringen kostte ons gemiddeld € 21,50 per dag; een liter brandstof kost ongeveer € 1,00. Wij huurden onze auto rechtstreeks via een lokale autoverhuurder. Kies je liever voor een internationale intermediair dan moet je rekenen op flink hogere tarieven. Je leest er alles over in mijn artikel over het rijden van de Mae Hong Son Loop.

In totaal gaven we voor al deze vormen van vervoer, inclusief brandstof voor de scooter en auto € 942,05 uit. Daarvan ging € 300,00 naar de huur van een auto voor 14 dagen. De kosten voor vervoer zijn omgerekend € 6,73 per persoon per dag

Een jaar op reis #12: Mae Hong Son Loop

Wat kosten boodschappen en uitgaven voor persoonlijke verzorging in Thailand?

In Thailand hebben we niet veel uitgegeven aan boodschappen. Bij bijna al onze accommodaties konden we gefilterd drinkwater krijgen en ook toen we een maand in ons appartement in Chiang Mai zaten, hebben we heel decadent niet zelf gekookt. 

Wel waren we met enige regelmaat op de markt te vinden voor vers fruit en andere lekkernijen. Ook reisden we altijd met een doos theezakjes en een pot oploskoffie. En natuurlijk kochten we drinken en wat andere basisproducten toen we in ons appartement verbleven. 

Ook persoonlijke verzorging boekten we onder deze post. Dan gaat het om uitgaven aan zonnebrand, tubes tandpasta en deodorant. 

In totaal gaven we aan boodschappen en persoonlijke verzorging € 79,21 uit. Dat is € 0,57 per persoon per dag

Wat kost een visum in Thailand?

Blijf je maximaal 30 dagen in Thailand? Dan heb je geluk! De eerste 30 dagen van je verblijf zijn kosteloos. Wil je langer blijven? Dan zul je bij de Thaise ambassade in Nederland een visum moeten aanvragen of net als wij in Thailand naar het immigratiekantoor gaan om je verblijf officieel te verlengen. En daar zitten wel kosten aan verbonden. Wij betaalden € 102,88 om met zijn tweeën 30 dagen langer in Thailand te mogen blijven. Dat is € 51,44 per persoon

Op welke overige uitgaven kun je rekenen in Thailand?

Afhankelijk van hoe lang je in Thailand blijft en hoeveel souvenirs je mee naar huis wilt nemen, zijn er nog wat overige uitgaven. Denk hierbij aan pinkosten, een lokale simkaart, kleren wassen, etc. 

In totaal gaven wij € 164,09 uit aan overige zaken. Dat is € 1,17 per persoon per dag. Het grootste deel, € 50,62, ging naar onze mobiele internetbundels. We kozen allebei voor ongelimiteerde data voor 30 dagen, die we meerdere keren verlengden. Ook leuk om te noemen; we waren € 12,53 kwijt aan het draaien van wasjes. De rest van het geld ging vooral naar fooien, kappersbezoeken en pinkosten. 

Hoe zit het met geld in Thailand? 

In Thailand betaalt men met de Thaise Baht. De actuele koers kun je vinden op XE.com. 

Cash is nog echt koning in Thailand, dus zul je met enige regelmaat bij de geldautomaat te vinden zijn. Daar zijn er gelukkig genoeg van. Er kleeft echter wel een nadeel aan het geld opnemen in Thailand. Iedere keer dat je dat doet, moet je 220 Baht betalen, ongeacht je bankpas. Op afgelegen plekken en eilanden kan het wat moeilijker zijn om aan cash te komen. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg reserves hebt. 

Het betalen met je bankpas of creditcard wordt wel steeds populairder in Thailand. 

Steeds meer hotels, restaurants en grote winkels hebben betaalautomaten. Vraag wel altijd of je extra moet betalen als je met je kaart wilt afrekenen. 

Geld tip!
Jouw Nederlandse bank rekent transactiekosten voor iedere keer dat je geld opneemt buiten de Eurozone (naast de kosten die de Thaise banken rekenen). Geld opnemen met je creditcard via de traditionele banken is nog veel duurder. 

Je kunt vrij makkelijk op deze kosten besparen door een (tijdelijke) bankrekening te openen bij N26. Wij hebben met onze N26 kaart veel geld weten te besparen, naast nog een aantal andere voordelen. Zo konden we onze N26 kaart ook meteen gebruiken als creditcard. Stuur mij even een berichtje als je een N26 rekening wilt openen, dan krijg je van mij een persoonlijke kortingscode. 

Reisbudget Thailand: Is Thailand duur?

En wat vind jij van onze uitgaven in Thailand? Vind jij Thailand duur? Of zou jij meer uitgeven dan €44,99 per persoon per dag? En waaraan zou jij meer of minder geld besteden? Laat een reactie achter onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen! 

10 Comments

 1. Nou zeg, naar Thailand gaan en geen kosten voor massages… Ik heb in 30 dagen denk ik 250 euro aan massage uitgegeven, voornamelijk voetmassage. iedere dag na vele km’s lopen is het echt een aanrader…

  • Hi Meci! Wat goed dat je zo genoten hebt van de Thaise massages! Hoort er inderdaad helemaal bij als je naar Thailand gaat. En ook ik heb wel een paar massages genomen hoor in Thailand. Ze vallen binnen het budget van de activiteiten. Niet dagelijks, maar zo af en toe een full body massage kon ik wel waarderen.

 2. Oh, wij vonden jullie budget best nog veel. Wij reizen steeds met zijn twee, ook regelmatig in Thailand gedurende enkele weken, en doen best ook wel alles wat we graag willen doen en zijn vooral fijnproevers die heel graag lokale gerechten willen proeven. Ons budget is slechts de helft en wij hebben eigenlijk nooit het gevoel dat wij iets missen door ons strikt budget. Maar wij hebben jullie artikel zeer graag gelezen, want steeds steken wij toch opnieuw enkele handige tips op. 👍

  • Hoi Hanan, dankjewel voor je leuke reactie! Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het nog voor veel minder kan (en ook veel duurder). Ik wilde graag een beeld geven van wat je krijgt in Thailand met ons budget en dat is behoorlijk veel in vergelijking met andere landen waar we geweest zijn.

   Ik denk dat jouw reactie een mooie indicatie is voor andere budgetreizigers, dank daarvoor!

 3. Wat is de beste manier, om je mobiel te gebruiken?
  In Thailand sim kopen? of hier in Nederland.
  Of via je provider?

  • Hi Paul, ik heb in Thailand een simkaart gekocht van TrueMove en dat werkte perfect. Een simkaart voor 30 dagen met onbeperkt internet kostte ons 10 Euro p.p. Je Nederlandse provider is heel veel duurder. Als je een dubbel simslot hebt in je telefoon kun je wel je Nederlandse simkaart in de telefoon laten zitten en de Thaise versie erbij stoppen.

 4. Thailand is en blijft een geweldige bestemming voor een rondreis. Ik ben er nu meerdere keren geweest en elke keer geniet ik weer zo in Thailand. En het is ook nog zo lekker betaalbaar 🙂

Laat een reactie achter