De Samoeng Loop ten westen van Chiang Mai is een heerlijke rit om te scooteren. Allereerst vanwege de spectaculaire uitzichten, maar ook vanwege het lokale karakter en de heerlijk frisse wind. 

Je kunt er gerust een dag voor uittrekken, want er is veel te zien onderweg. Op de door de heuvels slingerende route kom je langs tempels, watervallen en andere attracties. 

Veel andere toeristen zul je onderweg niet tegenkomen. De Samoeng Loop is wat dat betreft echt een verborgen parel. Scooter je mee?

De Samoeng Loop op de kaart

De Samoeng Loop is ongeveer 100 kilometer lang en begint en eindigt in Chiang Mai. De route is vanaf iedere plek in de stad te beginnen. Het maakt daarbij niet zoveel uit in welke richting je rijdt. Wij reden de route met de klok mee.

De Samoeng Loop loopt om de Doi Suthep heen en gaat verder een stuk door het Samoeng bos en de Mae Sa vallei. Wie nog niet klaar is met de spectaculaire uitzichten kan de route nog wat verlengen door richting Mae Raem te rijden. Hier vind je misschien wel de mooiste vergezichten van de hele route. 

De mooiste bezienswaardigheden op de Samoeng Loop

1. Wat Phra That Doi Kham

Wat Phra That Doi Kham is een populaire Chinese tempel, maar het heeft ook wel wat weg van Disneyland door de grote groepen uitgelaten Chinezen die echt overal aanzitten. De mooie naga trap, de grote gouden Boeddha en het uitzicht op Chiang Mai zijn hier de blikvangers.

2. Tha Chang Hill Café

Na de Disneylandachtige taferelen bij Wat Phra That Doi Kham is het tijd om de rust op te zoeken bij Tha Chang Hill Café. Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op de groene vallei die achter het café ligt. Met een beetje mazzel zie je de boeren in de rijstvelden. Bij Tha Chang Hill zetten ze bovendien hele goede cappuccino’s. 

3. Samoeng viewpoint

Daarna vervolg je de route naar het Samoeng viewpoint. Het is een heerlijke weg met de nodige haarspeldbochten. Het uitzicht bij het uitkijkpunt doet mij denken aan de Panorama Route in Zuid Afrika. Je kijkt zo over de glooiende groene heuvels het mooie dal in. 

4. Queen Sirikit Botanische tuinen

Na het uitkijkpunt volgt een lange afdaling. De weg slingert langs de rivier en diverse olifanten opvangplekken. De volgende stop is bij de Queen Sirikit Botanic Gardens. Waar je je rustig een aantal uur kunt vermaken. 

De hoogtepunten van de botanische tuinen zijn de Canopy Walks, het kassencomplex en de tuin rondom de fontein. Op de Canopy Walks loop je 369 meter tussen de boomtoppen en heb je uitzicht op het omliggende heuvellandschap. Als je mazzel hebt, zie je hier vliegende hagedissen. 

Ook de kassen zijn leuk. Iedere kas heeft een eigen thema. Van een kas vol waterplanten tot een kas over etnobotanie (hoe inheemse stammen planten gebruiken als voedsel, kleding en medicatie). De kassen met als thema woestijn en regenwoud deden mij denken aan Burgers Zoo, zonder de dieren, en waren beiden erg leuk. 

In de kassen loop je ook over loopbruggen, stapstenen en houten vlonders. Alles ziet er tiptop uit. De kas met orchideeën lijkt zo een kamer uit Droomvlucht te zijn. We spotten zelfs een ‘elfenbankje’. 

Bij de fontein kun je heerlijk relaxen onder de mooie oude bomen en een zelf meegebrachte picknick lunch op peuzelen. 

5. Mae Sa Vallei

Doorrijden en onderweg lunchen kan ook. Langs de rivier de Mae Sa vind je namelijk heel veel kleine restaurantjes met vlonderterrassen boven de rivier. Dit is vooral leuk in de weekenden en op feestdagen wanneer de Thai hier zelf ook massaal neerstrijken. 

6. Mae Sa Waterfall en Nature Trail

De Mae Sa rivier valt in tien verschillende stappen naar beneden in de prachtige Mae Sa watervallen. Via een nature trail loop je langs alle tien etages. Iedere trap is anders. Er zijn geweldige doorkijkjes en als je durft, kun je door op de rotsen te klimmen unieke uitzichten vinden. Een fijne manier om even de benen te strekken tijdens de Samoeng Loop. 

7. Rim Nara Café

De perfecte laatste stop op de Samoeng Loop is het gezellige Rim Nara Café. Het restaurant heeft een fijn plekje aan de rivier en serveert hele kunstige drankjes en fraaie gebakjes. De aankleding van het buitenterras is echt tiptop in orde. Als je hier een tijdje zit, zullen je steeds nieuwe dingen opvallen. Wij vonden het zo’n leuke plekje om te zitten, dat we er in totaal drie keer zijn geweest!

Uitbreiding op de Samoeng Loop: de Mae Raem loop

Zou je de botanische tuinen en Mae Sa waterfall overslaan dan kun je de Samoeng loop zelfs nog uitbreiden met de Mae Raem loop (geen idee of het zo heet, maar het klinkt logisch). Het is in ieder geval weg 4043. Ik vond deze weg echt geweldig!

Deze weg slingert door de heuvels, waarna je over de heuvelkam een ronde van 180 graden maakt rondom het dal. De vele bochten leiden je langs boerderijen, kassen en plantages naar dorpen waar mensen nog traditionele kleding dragen. 

In één van de dorpen barst het van de glampings met bell, tipi en dome tenten. Allemaal zo gepositioneerd dat je geweldig uitzicht hebt vanuit je tent. Een groot deel lijkt gloednieuw en nog niet in gebruik, wat ons doet vermoeden dat het één van de vele overheidsprojecten is om de omstandigheden van de bergvolken in dit deel van Thailand te verbeteren. Maar spectaculair en gaaf is het zeker! 

Ben je hierna nog niet uitgereden? Dan is de Mae Hong Son Loop waarschijnlijk wat voor jou. Dit is een meerdaagse route door het noordoosten van Thailand en heeft dezelfde ingrediënten als de Samoeng Loop, maar dan nog net een tikkie spectaculairder. 

Scooter huren voor de Samoeng Loop

Het is niet moeilijk om in Chiang Mai een scooter te huren voor deze dagtrip. Overal vind je verhuurbedrijven. Wij huurden in Chiang Mai 30 dagen een scooter en betaalden € 82,35, oftewel € 2,75 per dag. Natuurlijk betaal je wel wat meer als je slechts een losse dag een scooter huurt. Reken dan op zo’n € 6,00 tot € 8,00 per dag. Wij huurden onze scooter via BudgetCatcher

In Chiang Mai is het behoorlijk druk op de weg en sommige stukken kunnen best chaotisch zijn. Rijd rustig, volg het verkeer en dan komt het vast goed. Buiten de stad is het een stuk rustiger, maar houd er rekening mee dat Thaise automobilisten graag de bocht afsnijden. 

Chiang Mai staat bekend om zijn vele politiecontroles. In 30 dagen tijd zijn we hier echter geen één keer staande gehouden (dat is natuurlijk geen garantie voor jouw trip). De politie controleert onder andere op het bezit van het juiste rijbewijs en het dragen van een helm, dus zorg dat dat op orde is. 

Let op! In Thailand hebben scooters meer pk’s dan we in Nederland gewend zijn. Het zijn eigenlijk lichte motoren. Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een geldig (internationaal) motorrijbewijs als je er één huurt. 

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor de Samoeng Loop? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen: 

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

Laat een reactie achter