In het hart van de Provence vind je de regio Les Alpilles. Dit is de streek waar Vincent van Gogh verliefd op werd en hij honderden schilderijen maakte. Ook vandaag de dag zijn Les Alpilles, met romantische dorpjes als Saint-Rémy-de-Provence, bij uitstek geschikt voor een culturele vakantie. Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh en ontdek de Romeinse overblijfselen, oude windmolens en historische kastelen. Ik deel 10 tips voor een culturele vakantie in en om Saint-Rémy-de-Provence. 

1. Saint-Paul-de-Mausole

Om meteen maar met Vincent van Gogh te beginnen, in Les Alpilles kun je op meerdere manieren in zijn voetsporen treden. De beroemde schilder verbleef onder meer een jaar in het Saint-Paul-de-Mausole, een klooster en psychiatrisch ziekenhuis aan de rand van Saint-Rémy. 

Hij werd hier opgenomen kort nadat hij zijn oor heeft afgesneden en in deze kliniek maakte hij nog vele schilderijen. Je kunt de kliniek bezoeken en de kamer van van Gogh bezichtigen. Of ga naar de lokale Office du Tourisme in Saint-Rémy-de-Provence en haal de wandelroute die je langs plekken leidt die van Gogh heeft geschilderd. 

Saint-Remy de Provence | Kamperen in Zuid Frankrijk

2. Glanum 

Naast het Saint-Paul-de-Mausole vind je Glanum, een openluchtmuseum vol overblijfselen van een dorp uit de Romeinse tijd. Voor liefhebbers van Romeinse architectuur absoluut een bezoekje waard. Meer dan een eeuw aan opgravingen hebben een behoorlijk goed bewaard dorp opgeleverd. 

Je kunt onder meer een kijkje nemen in een woonwijk, of een aantal heiligdommen en de basilica (marktplaats) bezoeken. Buiten de poorten van Glanum staan de enige overblijfselen die al die jaren bovengronds zijn gebleven. Een grafmonument en een triomfboog. Het is opvallend hoe mooi deze bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan. 

De leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence | Saint-Remy-de-Provence | Glanum

3. Carrières de Lumières

Vanaf Saint-Rémy-de-Provence gaan we door naar Les Baux-de-Provence. Het mooist gelegen dorp van Les Alpilles. Het dorp zelf heeft veel van zijn oude glorie verloren door de stroom aan toeristen, maar heeft twee unieke bezienswaardigheden waarvoor je een wandeling langs de toeristenwinkels graag voor lief neemt.  

De allereerste is Carrières de Lumières. Het meest bijzondere museum waar ik ooit geweest ben! In een oude steengroeve hangen geen schilderijen, ze worden op de muren, plafonds en vloeren geprojecteerd. Doordat de projecties voortdurend bewegen, wandel je als het ware door de schilderijen heen. 

Ieder jaar is er een andere tentoonstelling. Toen wij er waren stond Carrières de Lumières in het teken van Vincent van Gogh. We stonden oog in oog met zijn zelfportretten, wandelden door zijn huis en staarden naar de sterrennacht. In 2021 zijn Cezanne en Kadinsky de smaakmakers van Carrières de Lumières. 

De leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence | Carrières de Lumières | Vincent van Gogh

4. Château des Baux-de-Provence

De tweede goede reden om een bezoekje aan Les Baux-de-Provence te brengen is het kasteel dat hoog boven het dorp uittorent. Je moet er wat voor over hebben, want het is een flinke klim. Het voordeel is dat veel andere toeristen onderweg door het dorp al afhaken en dat eenmaal bij het château aangekomen het een stuk rustiger is. 

De kasteelruïne van Château des Baux-de-Provence is één van de meest indrukwekkende waar ik de laatste jaren geweest ben. Je kunt een heel eind over de ruïnes lopen en klimmen, vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Binnen de kasteelmuren (of wat daar nog van over is) staan nog wat oude attributen als een schandblok en oude wapens als een trebuchet (grote katapult). 

5. Wandeling van Maussane naar Les Baux-de-Provence

Even ten zuiden van Les Baux-de-Provence ligt Maussane-les-Alpilles. Een leuk authentiek Provençaals dorp. ‘s Ochtends vroeg verzamelen de oude van dagen zich op het terras in het centrum van het dorp voor een kop koffie en om het nieuws door te nemen. Na ons kopje koffie brengen wij een bezoekje aan de lokale Office du Tourisme en laten ons adviseren over een leuke wandelroute. 

Deze route brengt ons uiteindelijk naar de voet van Les Baux en weer terug. We lopen door de wijngaarden, over rode heuvels vol bauxiet en komen oude mijningangen tegen. Vroeger was bauxiet hier de belangrijkste inkomstenbron. Tegenwoordig wordt er hier geen bauxiet meer gewonnen, maar het zit nog volop in de grond. De wandeling laat ons kennismaken met het leven hier in Les Alpilles. Een simpel, maar bourgondisch leven, tussen de druiven en in rustige dorpjes.  

Meer lezen over de dorpjes van les Alpilles? Lees dan ook: De 5 leukste dorpen en stadjes in Les Alpilles Provence

Cultuur snuiven in en om Saint-Rémy-de-Provence | Les Baux-de-Provence | Kamperen in Zuid Frankrijk

6. Arena van Arles

Als je geen genoeg kunt krijgen van bouwwerken uit de Romeinse tijd, dan zit je in Les Alpilles goed. Niet alleen bij Saint-Rémy-de-Provence vind je overblijfselen ook in Arles zijn ze nog in volle glorie te bewonderen. 

De arena (amfitheater) van Arles staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is één van de trekpleisters in de stad. Het bouwwerk uit het jaar 80 heeft door de eeuwen heen meerdere doeleinden gekend. Van gladiatorenspelen, tot fort en woonwijk. Tegenwoordig worden er stierengevechten gehouden, want ook dat is in deze regio een ‘dingetje’. 

De Arena van Arles is zowel van binnen als van buiten te bewonderen als er geen evenementen zijn. Een ticket kost €9,00 per persoon en is tevens je toegangsbewijs voor het antieke theater, wat iets verderop in de stad ligt.

Ook in Pula Kroatië vind je veel Romeinse historie. Ook hier bracht ik een bezoekje aan het amfitheater.

Cultuur snuiven in en om Saint-Rémy-de-Provence | Arena Arles | Provence | kamperen in Zuid Frankrijk

7. Romeins theater Arles

Na een bezoekje aan de arena kun je direct door naar het antieke theater in de stad. Het Romeinse theater is gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en heeft eeuwenlang vermaak geboden aan de inwoners van Arles. In de 5e eeuw na Christus is het theater in verval geraakt. 

Vanaf de 18e eeuw zijn er opgravingen gedaan op deze plek die hebben geleid tot het huidige theater. Alle vondsten en opgravingen geven je als bezoeker een prima beeld van de situatie, zoals deze 2.000 jaar geleden moet zijn geweest.

Naast de arena het antieke theater zijn er her en der nog andere bouwwerken uit de Romeinse tijd te vinden in en net buiten Arles. Zoals de thermen van Constantijn en een obelisk.  

Cultuur snuiven in en om Saint-Rémy-de-Provence | Arles  | Theater

8. Speurtocht naar de schilderlocaties van van Gogh

Waar normaal gesproken een bezoekje aan een Romeinse opgraving mijn hartje toch wel sneller doet kloppen, was dat in Arles anders. De arena en het amfitheater waren mooi en indrukwekkend maar niet het hoogtepunt van mijn bezoek aan Arles. 

Dat was namelijk de speurtocht naar de locaties waar Vincent van Gogh een aantal van zijn meesterwerken heeft geschilderd. Ook Arles is één van de plaatsen waar van Gogh een tijdje gewoond heeft en wel in het beroemde gele huis, wat het onderwerp is van een aantal van zijn schilderijen. 

Het huis staat er inmiddels niet meer, maar je kunt nog wel de plek bekijken waar het ooit stond. Want daar staat tegenwoordig een afbeelding van het schilderij. Net zoals op andere locaties in de stad waar van Gogh een schilderij heeft gemaakt. 

Mijn favoriet was natuurlijk het Terrasse du Café le Soir. Eén van zijn allerberoemdste werken en zo bijzonder om er even bij stil te staan. 

Le Café van Gogh | Arles

9. Moulins de Daudet

Even buiten Arles ligt het rustige Provençaalse dorpje Fontvieille. Op een heuvel aan de rand van dit dorp vind je de molens van Daudet. Vernoemd naar de Franse schrijver Alphonse Daudet die graag in het kasteeltje Montauban in het dorp verbleef. 

Daudet kwam graag bij de molens en vandaag de dag is in één van de molens een museum over het leven van Daudet gevestigd. Het mooiste moment is echter om de molens te bezoeken als het museum gesloten is. Net voor zonsondergang zijn de molens op hun mooist. 

In totaal staan er vier molens op de heuvel, maar helaas zijn ze niet allemaal meer in volle glorie te bewonderen. Ik vond het echter de perfecte plek om tijdens een avondwandeling vanaf onze camping de zon onder te zien gaan. 

10. Provençaalse keuken proeven bij Les Meuniers de Table

Het Bourgondische leven is ook onderdeel van de cultuur in Les Alpilles. In alle dorpjes vind je leuke, goede en betaalbare restaurants om lekker te eten. 

Veel restaurants hebben een voor deze regio kenmerkende patio. Een overdekt terras, vaak een soort van binnentuin bij het restaurant, wat meteen een hele intieme sfeer geeft. 

Het lekkerste aten wij bij La Table du Meunier in Fontvieille. Een restaurant met een excentrieke gastheer, maar ook met een excellente chef. En ook nog eens betaalbaar! Dus als je je tijdens je vakantie graag in de watten laat leggen, dan moet je zeker hier een keertje langs. 

Cultuur snuiven in en om Saint-Rémy-de-Provence | Les Alpilles | Table du Meunier | Fontvieille

Cultuur snuiven in en om Saint-Rémy-de-Provence

In Saint-Rémy-de-Provence zijn net zoals in andere delen van les Alpilles veel leuke pensionnetjes te vinden. Wij verbleven in Fontvieille op camping Huttopia Fontvieille

De omgeving is heel compact waardoor alle bovenstaande activiteiten en bezienswaardigheden snel te bereiken zijn. De meeste dorpen liggen zelfs zo dichtbij elkaar dat het mogelijk is om wandelend van de één naar de ander te gaan. Zo gingen wij wandelend van Maussane naar Les Baux-de-Provence. Maar je kunt ook prima te voet van Les Baux naar Saint-Rémy-de-Provence. En zelfs op de fiets kun je hier prima uit de voeten. Op enkele uitschieters na, is het gebied relatief vlak. 

Ben jij al eens in dit bijzondere stukje Provence geweest? Welke activiteiten en bezienswaardigheden zijn jou bijgebleven? Heb je er net zo’n cultureel tripje van gemaakt?

Laat een reactie achter