Eén van de dingen waar ik het meest van kan genieten in de zomer, zijn onze spontane trips met het pop-up tentje. Even lekker één of twee nachten op pad en een nieuwe plek in Nederland of net daarbuiten ontdekken. Tentje in de auto, wat kampeerspullen mee en dan heerlijk de natuur in. 

Afgelopen weekend was het eindelijk weer zover. De weersverwachting was goed en we hadden geen andere afspraken. Op vrijdagavond hakten we definitief de knoop door en boekten we een nachtje op camping de Oude Barrier vlakbij Venray. Een regio niet ver van Nationaal Park de Maasduinen, waar je perfect kunt wandelen tussen de rivierduinen.  

Zaterdagochtend om kwart over 8 zaten we in de auto. Klaar om een nieuw pop-up avontuur te gaan beleven. 

Kamperen in Noord-Limburg is wakker worden in de natuur

Kamperen midden in het bos, nauwelijks andere kampeerders om je heen en ‘s ochtends wakker worden met het vrolijke gekwetter van de vogels. Dat is kamperen op één van de natuurplaatsen van camping de Oude Barrier. Ondanks dat we nogal vroeg waren, konden we wel meteen onze tent opzetten en inrichten. Ik was op slag verliefd op de plek. 

De camping is ruim opgezet met veel vaste plaatsen midden in het bos. De camping heeft ook een aantal grotere kampeervelden, maar de natuurplaatsen op de camping doen hun naam echt eer aan. Kleine veldjes achter op de camping, tussen de bomen en uit het zicht van de andere gasten. Je zit wel wat verder van het toiletgebouw, maar zo voelt ieder toiletbezoek direct als een boswandeling. 

Kamperen in Noord-Limburg | Natuurplaats Camping de Oude Barrier

Wandelen in de Boshuizerbergen en landgoed Geijsteren

Vanaf de camping loop je zo de natuur van de Boshuizerbergen in. Aangrenzend aan dit natuurgebied ligt landgoed Geijsteren, waardoor er één groot aansluitend wandelgebied is ontstaan. De paden slingeren door de rivierduinen, over kleine stukken met hei en prachtige bossen. 

Onderweg kom je onder meer de op één na grootste populatie jeneverbesstruiken van Nederland tegen. Maar op onze route liepen we ook langs watermolen de Rosmolen en de Willibrorduskapel. Het gebied is soms heuvelachtig, soms vlak. En dat maakt de wandeling alles bij elkaar erg afwisselend! 

De route die wij aflegden staat niet aangegeven met paaltjes of routeborden. We volgden grotendeels de route van het Pieterpad, maar combineerden dat met navigatie in Google Maps om langs de punten te komen die de vriendelijke campingeigenaar voor ons had uitgestippeld. Het is er zo rustig dat we zelfs een reetje van heel dichtbij konden bewonderen.

Wil je deze route ook graag ontdekken? Ik schreef ook een gedetailleerde uitleg over de route en vertel daarin onder andere waarom dit mijn favoriete route van 2020 is (tot nu toe dan).

Tip! Neem picknickspullen mee. Onderweg kom je geen horecagelegenheden tegen, maar bij de Rosmolen kun je heerlijk zitten op één van de bankjes of in het gras. 

Barbecueën vlakbij de Maas

Op de camping waren houtskoolbarbecues niet toegestaan. Maar aangezien dat wel was wat we in het snotje hadden, gingen we op zoek naar een leuk plekje in de omgeving van de camping om te barbecueën. In de buurt van de Maas troffen we een leuk parkje in Wanssum. 

We vonden een goed plekje op een eiland dat met stapstenen van het ‘vasteland’ was gescheiden. Vanaf hier hadden we een mooi uitzicht op de jachthaven. Het werd dus een barbecue met een view en een hele relaxte avond aan het water.  

Barbecueën in de natuur | kamperen in Noord Limburg

Chillochtend op de camping

Na een hele fijne nachtrust werden we rond 8 uur gewekt door het vrolijke gefluit van de vogels. Met de herinneringen van de dag ervoor nog vers in ons geheugen, kregen we meteen zin om op te staan. 

Na een boswandeling naar het toiletgebouw en een ontbijt met thee, koffie en een vers gebakken broodje, bepaalden we onze plannen voor de dag. We wilden eerst nog een anderhalf uur genieten van ons fijne plekje op de camping en dan onze spullen inpakken om naar Nationaal Park de Maasduinen te gaan. 

De Broederbosroute in Nationaal Park de Maasduinen

Een kort ritje met de auto bracht ons naar een grote parkeerplaats bij het Reindersmeer. Hier vind je een bezoekerscentrum (momenteel gesloten) en Bosbrasserie in de Sluis. Het was keidruk op de parkeerplaats, maar gelukkig was er nog een plekje vrij. En ook bij de brasserie hadden we mazzel. Er kwam net een tafel vrij op het terras. En wat voor een plek. Eén van de tafels met prachtig uitzicht over het Reindersmeer. 

Na een simpele lekkere lunch besloten we dat we hier niet in drukte wilden wandelen. We reden nog een klein stukje verder naar het noorden, naar Afferden, waar ook een aantal wandelroutes starten. Een perfecte keuze, want op de parkeerplaats aan de Bosweg stonden maar een paar auto’s. 

We besloten de route met de blauwe paaltjes, de Broederbosroute te lopen. Een route van 8 kilometer door bos en hei. Aan het begin van de route loop je langs een vogelplas en hier spotten we meteen twee valken. Als niet vogelkenners, was ik best trots onszelf, dat we dat zo snel uitgevogeld hadden. De route gaat verder langs de hei en een groot ven, dat nu helemaal was opgedroogd. De heide hier begon al te bloeien. Daarna volg je de route door het bos, over vrij brede lanen. Ook dit was weer een leuke afwisselende route. Ik ga graag nog een keer terug om de andere delen van de Maasduinen te verkennen. 

Na deze wandeling was het tijd om huiswaarts te keren, ons weekendje kamperen in Noord-Limburg zat er weer op. Het was fijn om weer een nachtje met de tent op pad te zijn en ik hoop dat het weer dat de komende tijd vaker toe gaat laten. Ik ben namelijk wel een droog weer kampeerder… 

Ben je nog niet uitgewandeld? Dat je ook in Zuid Limburg mooi kunt wandelen laat Maaike van Reisgelukjes zien. Zij ging een weekend wandelen in Zuid Limburg en ontdekte daar de mooiste plekjes.

Wij beleefden wij al meerdere pop-up avonturen onder andere in de Weerribben, Zeeland, Noord-Brabant en Luxemburg. En ook in de herfst en winter kun je goed kamperen.

Ken jij nog een leuke bestemming voor ons volgende pop-up avontuur?

Like it? Pin it!

Pop-up avonturen: Op ontdekking in de Limburgse rivierduinen | Kamperen in Noord-Limburg

2 Comments

  1. Wat heerlijk en wat een vrijheid met zo’n popup tentje om lekker vaak op avontuur te gaan. Het ziet er prachtig uit. Ik heb echt nog bijna niks van Limburg gezien en daar moet wel echt verandering in komen!

    • Ja dat is echt ideaal, daar is altijd wel een plekje voor te vinden! En Limburg is natuurlijk behoorlijk langgerekt dus in al die regio’s valt ook voor mij nog genoeg te ontdekken. Noord-Limburg was in ieder geval hartstikke leuk!

Laat een reactie achter