Onze vakantie is nog een paar weken weg en om al wel een beetje in de vakantiestemming te komen, gingen we vorige week nog een weekend met ons pop-up tentje op pad. Na een tweetal avonturen in het zuiden van het land, wilden we deze keer een andere kant op. 

Na het bekijken van de website van Recreatiecentrum de Kluft in Ossenzijl was de keuze snel gemaakt. Nationaal Park de Weerribben-Wieden was voor ons de perfecte bestemming voor een actief outdoor weekend op en om het water. 

Wat is er nou leuker dan kamperen aan het water? 

Ik ben altijd al gek geweest op water en boten. Misschien komt het omdat ik ben opgegroeid op de zandgronden van de Veluwe, waar water en dus ook boten een zeldzaamheid zijn. Ik was dus helemaal in mijn nopjes met een kampeerweekend in de Weerribben in het vooruitzicht. 

Het leuke aan de Kluft in Ossenzijl is dat het niet alleen een camping, maar ook een jachthaven, bootverhuur, fietsverhuur, restaurant en hotel in één is. Met andere woorden de perfecte uitvalsbasis om de Weerribben te verkennen. De camping is voor onze doen behoorlijk groot, maar doordat alle veldjes om de jachthaven heen liggen, zijn deze allemaal overzichtelijk en gezellig. 

Wij kregen een plekje op het tentenveld bij de ingang van de jachthaven. De perfecte plek dus om alle boten in- en uit te zien varen. En ook heel fijn, omdat dit veld zich ver buiten de drukte van alle andere activiteiten bevond.

Weerribben Tip! Recreatiecentrum de Kluft is het epicentrum voor kanoërs en kajakkers in Nederland. Wil je het dus een keertje proberen dan is dit plek. Naast jachthaven, camping en hotel vind je hier ook een heuse kanoschool, waar je kunt leren kanoën, kajakken en SUPPEN.

Outdoor weekend in de Weerribben: Wandelen over het natuurpad

We hadden wederom mazzel bij aankomst. We konden direct onze tent opzetten en om 11 uur ‘s ochtends stond deze dus al volledig ingericht klaar voor de nacht. Maar gelukkig hadden wij nog genoeg energie om daarvoor nog een aantal andere activiteiten te ondernemen. 

Eerst was het tijd voor een korte wandeling om de omgeving van de camping te verkennen. Bij de camping bleek een natuurpad te beginnen van zo’n 3,5 kilometer. De perfecte afstand om nog een stukje te lopen voor onze kajakafspraak die middag. 

Het natuurpad bleek een hele leuke eerste kennismaking met de Weerribben. Via borden kregen we uitleg over de turfwinning in het gebied. Het afgraven van het veen leidde tot kanalen (weren) in het landschap gescheiden van elkaar door legakkers (ribben). 

We wandelen nu over deze legakkers langs de kanalen. Her en der staan verschillende soorten molens die zorg(d)en voor een goede afwatering in het gebied. Na ongeveer een uur lopen, zijn we terug bij onze tent. Tijd om ons klaar te maken voor een avontuur op het water!

Outdoor weekend in de Weerribben: kajakken in Ossenzijl

Deze middag was het tijd voor ons kajakavontuur. Mijn schoonzusje en zwager waren ook wel in voor een actief uitje en gingen gezellig mee peddelen. Bij de Kluft kun je kiezen uit twee routes: De Ossenzijlroute van 7 kilometer en de Weerribbenroute van 14 kilometer. De routes beginnen en eindigen gelijk, alleen snijdt de Ossenzijlroute een stuk van de lange route af. 

De instructies zijn ook duidelijk. Gewoon de paaltjes volgen, zoals je ook gewend bent met wandelen. Het kaartje heb je dan verder helemaal niet nodig. 

Met zijn vieren verdeeld over twee kajaks gaan we op pad. We beginnen driftig te peddelen, maar zijn ook volop aan het kletsen en de eerste honderd meter zien we aan beide kanten dan ook vooral heel veel riet. Dat moet ook anders kunnen… 

En dat kon gelukkig ook, al bleek het niet eenvoudig om keurig rechtdoor te peddelen. De route zelf is erg mooi, we genieten van de rust, want rustig is het, ook al is het volop zomervakantie. Onderweg spotten we veel verschillende vogels en zelfs een slang in het water! Onderweg stoppen we nog een keer bij één van de vele aanlegplekken. 

De route van 7 kilometer is lang genoeg voor ons. En op het keuzepunt besluiten wij dus de rode paaltjes te volgen terug naar het beginpunt. Na een kleine drie uur peddelen is het tijd voor een lekkere afsluitende maaltijd in het restaurant. 

Outdoor weekend in de Weerribben: Fietstocht de Rottige Meente

Na een mooie zonsondergang en een goede nachtrust, beginnen we de ochtend ook rustig met een ontbijtje bij de tent. We moeten even wachten tot de tent opgedroogd is, en gaan dus eerst maar eens bedenken wat onze plannen worden vandaag. 

We besluiten om fietsen te huren en de omgeving per fiets te verkennen. Bij de receptie krijgen we een route mee die ons door en om de Rottige Meente leidt, een natuurgebied net boven de Weerribben. 

De route brengt ons langs één van de kanalen richting Oldemarkt, waar we lunchen op het terras van het Hof van Holland. Vervolgens steken we met een kabelpondje De Lende over en fietsen we Friesland in. Hier volgen we de route naar de Driewegsluis, waar we goed kunnen bekijken hoe de boten door de sluis gaan. 

De volgende stop is molen de Rietvink, die volop in bedrijf is. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een draaiende molen heb gezien, dus we blijven even kijken hoe de molen het water ‘maalt’. 

Daarna volgt een smal pad langs vele boerderijen. Er staat een bordje dat je vanuit onze richting niet mag fietsen, of op zijn minst tegemoetkomend verkeer moet laten passeren, dus we gaan iedere keer de berm in. Niet heel handig, maar de boerderijen langs het pad zijn zeker de moeite van het bekijken waard. Via Scherpenzeel keren we vervolgens terug naar de Kluft. 

Het was weer een fijn pop-up avontuur! Heerlijk dat kleine tentje waarmee je zo makkelijk een weekendje weg gaat. De komende weekenden hebben we verjaardagen en feestjes gepland staan, dus dan kunnen we niet zo makkelijk weg. Ons volgende avontuur wordt dan ook waarschijnlijk onze kampeervakantie naar Tsjechië. Ook al is in ons geval de bestemming nog alles behalve zeker… 

Eerder beleefden wij al pop-up avonturen in Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Limburg en Luxemburg. En ook in de herfst en winter kun je goed kamperen.

Ken jij nog een leuke bestemming voor ons volgende pop-up avontuur?

Laat een reactie achter